Публикация

3 дни безплатни прегледи за псориазис във ВМА

3 дни безплатни прегледи за псориазис във ВМА

Специалисти от Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА) ще консултират безплатно пациенти с псориазис.

Кампанията е във връзка със Световния ден за борба с псориазиса (29 октомври)

а прегледите ще са в рамките три дни: 1, 2 и 3 ноември 2022 г., от 09:00 до 12:00 часа, в кабинет № 217, намиращ се на втория етаж в Поликлиника - ВМА.


За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, между 08:00 и 14:00 часа, до изчерпване на предварително определените часове.

 


Не е необходимо направление от личния лекар.


Това е поредната кампания на дерматолозите от ВМА, като ежегодно се провеждат по няколко такива, посветени на различни социалнозначими кожни заболявания.

Псориазисът е сред социалнозначимите заболявания. В световен мащаб засяга около 2% от популацията, а в България между 100 000 - 150 000 души. Негова „мишена” са хора от всички възрасти, без значение от пол или раса

- казва доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология на ВМА.

Заболяването може да обхване различна площ от тялото

в това число скалпа, лицето, дланите и стъпалата, ноктите. Често засегнати обаче са ставите и сухожилията, което от своя страна може да доведе до възпаление, оток, деформации, затрудняващи и ограничаващи извършването на ежедневни дейности.

Псориазисът изисква мултидисциплинарен подход в диагностиката и терапията предвид придружаващата патология

При лечението се използват различни комбинации от локални и системни средства, включително и ултравиолетова светлина.

Клиниката по дерматология към ВМА е най-високо специализираният център за борба с псориазиса в страната. Разполага с най-модерния сектор за фототерапия, която е „златен стандарт” в лечението на псориазис. При недостатъчна ефективност и наличието на ставна симптоматика, се прилага системна терапия, подчертава специалистът.

Коментари