Публикация

Новият път в съдовата хирургия

Новият път в съдовата хирургия

Съдовите хирурзи все повече навлизат в ендоваскуларните методи на лечение. Ключовото тук е, че ако има някакво усложнение при прилагането на такъв метод, хирургът може съвсем спокойно да премине към отворена операция. Стъпваме на нов етап и ще работим така, както се работи по света, коментира проф. Кузман Гиров, началник на Клиниката по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА).

 

Структурата е водеща в своята област в страната, а именно тук са въведени най-авангардните методи

 

на диагностика и лечение на съдово-хирургичните заболявания.


Проф. Гиров даде пример със случай от последните седмици, когато един от неговите ученици – д-р Никола Колев, извършва ендоваскуларна репарация при руптуриралa абдоминалнa аортнa аневризмa.

Тук говорим за тотално разкъсване на аортата на фона на създаване на аневризма.

Процесът е много сериозен, защото над 80% от хората в такова състояние дори не достигат до болница. Нашият пациент е 71-годишен мъж, с доказана руптурирала абдоминална аортна аневризма на фона на хеморагичен шок – това означава масивна кръвозагуба в задната част на корема, без диуреза, с много нисък хемоглобин. На практика човек в шоково състояние, поясни от своя страна д-р Никола Колев.

По думите му,

 

в този случай отворената оперативна интервенция е много високорискова

 

защото над 50% от пациентите, оперирани на фона на шок, екзитират в ранния следоперативен период.


Затова взехме решение да поставим ендопротеза отвътре на самата аорта. В България има описани само още два такива случая преди нашия. И те също бяха извършени съвсем скоро, поясни още съдовият хирург.


Той благодари на колегите от реанимацията на ВМА, които са оказали сериозна подкрепа и днес пациентът е добре, със стабилни показатели.

Разликата между плановата ендоваскуларна репарация на аортата и спешната е огромна

Хирургичният подход не се различава особено, но вече започва да се работи на фона на шокови пациенти – според световните научни данни преживяемостта при пациентите, лекувани по този метод, е по-голяма, защото не се налага отваряне на коремната кухина, а оттам и рисковете от инфекция и кръвозагуба са много по-малки.

Коментари

Варна ли се намира ВМА