Публикация

Г. Първанов: Даренията за здраве да не се облагат с данък

Президентът Георги Първанов ще поиска даренията за кампанията „Българската Коледа” да бъдат освободени от ДДС.


За пореден път той подчерта, че не трябва да има подобни жестове от страна на премиера или някой от министрите, а трябва да бъде намерено генералното решение парите, които са дарени за здраве, да се връщат отново в здравеопазването, защото това е и волята на дарителите, съобщи пресслужбата на държавния глава.

Президентът и съпругата му Зорка Първанова посетиха днес Специализираната болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум” в София. Това е най-голямата и стара детска неврологична клиника в страната, с дългогодишни традиции в диагностиката и лечението на социално значими неврологични заболявания.

През 2008 и 2009 г. лечебното заведение е получило от благотворителната инициатива апаратура на стойност 252 254 лева. Закупени са електроенцефалограф, чрез който уточнява видът на епилепсията и лечението - медикаментозно или хирургическо, електромиограф, с който се установяват нервно-мускулни заболявания, и видеонистагмограф за визуализация на очните движения за диагностика на дегенеративни процеси в мозъка. Видеонистагмографът е единственият на Балканите, като с него за година са прегледани 830 деца.

Президентът изрази надежда икономическата криза да не се превърне в криза на солидарността и в духа на най-добрите български традиции хората да могат да заделят един лев за sms или телефонно обаждане на номер 1117, защото децата в беда имат нужда от всички нас.

„Българската Коледа” вече има своите добри и трайни приятели и се надявам това да бъде така и след години”, посочи още президентът Първанов.

Коментари