Публикация

Г. Първанов: Даренията за здраве да не се облагат с данък

За пореден път той подчерта, че не трябва да има подобни жестове от страна на премиера или някой от министрите, а трябва да бъде намерено генералното решение парите, които са дарени за здраве, да се връщат отново в здравеопазването, защото това е и волята на дарителите, съобщи пресслужбата на държавния глава.

Президентът и съпругата му Зорка Първанова посетиха днес Специализираната болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум” в София. Това е най-голямата и стара детска неврологична клиника в страната, с дългогодишни традиции в диагностиката и лечението на социално значими неврологични заболявания.

През 2008 и 2009 г. лечебното заведение е получило от благотворителната инициатива апаратура на стойност 252 254 лева. Закупени са електроенцефалограф, чрез който уточнява видът на епилепсията и лечението - медикаментозно или хирургическо, електромиограф, с който се установяват нервно-мускулни заболявания, и видеонистагмограф за визуализация на очните движения за диагностика на дегенеративни процеси в мозъка. Видеонистагмографът е единственият на Балканите, като с него за година са прегледани 830 деца.

Президентът изрази надежда икономическата криза да не се превърне в криза на солидарността и в духа на най-добрите български традиции хората да могат да заделят един лев за sms или телефонно обаждане на номер 1117, защото децата в беда имат нужда от всички нас.

„Българската Коледа” вече има своите добри и трайни приятели и се надявам това да бъде така и след години”, посочи още президентът Първанов.

Коментари