Публикация

Днес започват Дни на ехокардиографията-София 202

Днес започват Дни на ехокардиографията-София 202

На 24 и 25 март в хотел Хаят Риджънси в столицата за девета поредна година ще се проведе конгресът Дни на ехокардиографията-София 2023. Организатор на събитието е Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията съвместно с Българската Асоциация по сърдечносъдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова.

 

Темата на форума е „Образна диагностика и женско сърце“ с основен акцент върху женското сърдечносъдово здраве – превенция, диагностика и лечение.

 

Водещи специалисти в областта на ехокардиографията от България, Германия, Англия, Испания, Гърция, Франция, САЩ ще споделят новостите в развитието на неинвазивната образна диагностика. Програмата на научната платформа ще представи последните постижения и приложението на иновативните технологии в ехокардиографията, както и другите образни методики за диагностика и превенция на сърдечносъдовите заболявания при жени.

 

В рамките на Дни на ехокардиографият- София 2023 е предвидена специална сесия, на която

млади кардиолози презентират свои интересни клинични случаи

и получават възможност да станат разпознаваеми сред специалистите в Европа. На победителите в сесията ще бъде предоставено обучение на Европейския форум по ехокардиография.

 

Основната мисия на организаторите на събитието е да обучават кардиолозите и младите специалисти у нас на новите тенденции в образната диагностика на сърдечносъдови заболявания. Ехокардиографията дава възможност за оценка и ранна диагностика, както и навременно лечение и проследяване на пациентите със сърдечно-съдови патологии.

„Мисията на нас лекарите е да повишим осведомеността за сърдечните заболявания сред жените, като използваме авангардни технологии, организираме творческо образование и насърчаваме участието на цялата общност в програмите за здраве и уелнес. Надяваме се да ангажираме поддръжници, които да помогнат да споделим нашите открития и страст за по-добра подготовка и информираност на жените в България за тяхното сърдечно-съдово здраве.“, сподели кардиологът доц. д-р Красимира Христова.

 

По статически данни в България

жените загиват по-често от сърдечносъдови заболявания от мъжете

Симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от жените. В световен мащаб жените страдат по-често и са засегнати по-често от сърдечносъдови инциденти в сравнение с мъжете, включително и на възраст след 55 години. Разликата е близо 10%, като 65% са сърдечните инциденти при жените, докато при мъжете те са 55%.

 

„Ако при силна сърдечна болка в областта на гръдния кош при мъжете най-вероятно се касае за остър коронарен инцидент, то при жените симптоматиката не винаги е толкова отличителна. Много често се неглижират лек задух, умора, необичаен сърдечен дискомфорт или болка в гърдите от моментния стрес, а всъщност може да се отнася за остър коронарен синдром", обясни кардиологът доц. д-р Красимира Христова, домакин на Дни на ехокардиографията-София 2023.

 

В такива случаи трябва да се потърси специализирана медицинска помощ, за да се направи кардиограма и задължително ехокардиография. Както и бързи лабораторни тестове, които да открият дали има нарушения в биохимичните показатели и нарушена коронарна циркулация.

"Ехокардиографията е най-достъпният метод за неинвазивна оценка на сърдечно-съдовата система не само при жените, но и при мъжете. Всеки пациент в рамките на 20-30 минути може да направи задълбочен преглед, който да покаже какво се случва с неговото сърце“, посочи кардиологът доц. Красимира Христова.

Проучванията показват, че

стресът е фактор номер едно за сърдечносъдови инциденти при жените

Някои рискови фактори като наследствена обремененост не могат да се управляват, но са важни при оценка на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Но други – могат да бъдат лекувани и контролирани. Факт е, че около 45% от жените над 20-годишна възраст живеят с поне един рисков фактор за сърдечносъдово заболяване.

 

Около 10 до 20% от жените по време на бременност отключват артериална хипертония, която в комбинация с възрастта, наличието на наднормено тегло, диабет или преддиабет – водят от развитие на сърдечносъдови инциденти в по-късна възраст.

 

Настъпването на менопауза не е причина за сърдечносъдови заболявания, но наличието на сърдечносъдови рискови фактори, отключени преди настъпването на менопауза, са основната причина за увеличаване на сърдечносъдови инциденти в този период на жената.

 

Доста обезпокояващо е, че сърдечносъдовите проблеми при жените стартират не само в началото на менопаузата, но и на по-ранен етап, включително след раждане. Жените, които са имали инциденти на прееклампсия или повишено артериално налягане по време на бременността, са с повишен риск от развитие на сърдечносъдово заболяване през следващите години от живота. В комбинация с наднормено тегло, от което са засегнати голям процент от жените след раждане, тютюнопушене, ниска физическа активност , всичко това увеличава значително риска от сърдечносъдови инциденти.

Коментари