Публикация

Умен слухов апарат връща на пациента реалния живот

Виктория Диксън, мениджър на „Старки” за Европа, експерт по маркетинг, аудиолог, в интревю за Хелт медия.



Г-жо Диксън, марката слухови апарати „Старки” говори сама по себе си. Но все пак – кои по вашему са специалните предимства на апаратите на „Старки”?
Възлова е възможността за индивидуални настройки на апарата според конкретната степен на увреждане на слуха и спецификата, образно казано, конкретната „архитектура” на всяко ухо. Следват уникалната възможност за пространствено самоориентиране за посоката, от която идва съответен звук, възможността за светкавична обработка и предаване в ухото на звука, на съответната палитра от звуци в реално време и безпогрешната селекция на основния за конкретното възприемане звук, сигнал, без да се елиминира напълно фоновият шум.

Т.е. апаратът е толкова умен, че не се налага пациентът да търси специално сам посоката, за да чуе нещо по-добре, да слага, както сме виждали, ръка на фуния на ухото си, за да канализира чуването. Доразвийте, моля, и казаното за разграничаването на основен звук от фонов шум.
Това е нещо много важно за сигурността на хората със загубен слух. Представете си, че нашият пациент се движи в агресивната градска среда - автомобили, трамваи, мотори, викове, клаксони, предупреждения, а чува само примерно говора на човека до себе си. Опасно е. А ние му осигуряваме възможността да чува всичко, като фонът е притъпен, не е агресивен.

Гарантираме едно правилно съотношение между желани и нежелани звуци. Като специалист аудиолог бих искала специално да подчертая, че е много важно да може да се възпроизвежда реалният живот в реално време. Наред с другото това държи мозъка в нормален тонус, не му се позволява да стане ленив.

Какво още могат слуховите апарати на „Старки”?
Те са изключително умни, с много способности за фина настройка според средата и важния за пациента в случая източник на сигнали – ако говорите по телефон, апаратът се самонастройва, за да ви осигури оптимално добро чуване от слушалката, ако говорите с човек на улицата – дава предимство на говора, уталожва околния шум, ако сте на кино – там комфортната настройка е една, ако слушате музика у дома или в концертната зала – е друга. Апаратът е способен да реагира и с още по-фини нюанси – за слушане на класическа музика, на джаз. И в целия процес на усъвършенстване участват постоянно както стотици учени и експерти, така и самите пациенти, чийто опит и очаквания се анализират постоянно за ориентир за всяка следваща крачка.

Коментари