Публикация

Близо 4000 помощник-фармацевти работят незаконно, алармират от БАПФ

Близо 4000 помощник-фармацевти работят незаконно, алармират от БАПФ

От Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) настояват за промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, в съответствие с нивото им на образование и компетентност и която да регламентира мястото им в здравната система.

В момента почти 4000 помощник- фармацевти работят на ръба на закона, който не е реформиран от 2013г. и нашият статут остава неизяснен. Това, за което се борим е, дейностите, които на практика се изпълняват от помощник-фармацевти ежедневно, като отпускане на лекарства по лекарска рецепта под надзора на магистър-фармацевт, да бъдат вписани в закона”- заяви председателят на асоциацията Лиляна Петрова по време на пресконференция в БТА.

 

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В НОВИЯ УРОК В ДИГИТАЛНА АКАДЕМИЯ ЗА ПОМ.-ФАРМАЦЕВТИ!

 

Помощник-фармацевтите припомниха, че се дипломират със степен „бакалавър” от Медицинските колежи, но европейските им колеги, фармацевтични асистенти, имат по-големи правомощия, дори и със завършено средно образование.

На работното си място изпълняваме всякакъв вид рецепти, което не е регламентирано и ако дойдат проверки ние трябва да се крием, а това е унизително”- споделиха от асоциацията.

 

Желанието на помощник-фармацевтите е да намерят разумен диалог с управляващите, така че законодателството да се реформира в крак със съвременните европейски тенденции.

Коментари

Кое е незаконното?????Незаконни са и ПМИ -тата тогава...които бълват кадри.....Кой ни защитаваше толкова години-винаги сме били ценени от фармацевтите-всеки със знанията и уменията си.........не виждам нещо повече да се е постигнало в последните години отколкото преди 20-25г