Публикация

МЗ с действия за улеснена замяна на аналогови инсулини

МЗ с действия за улеснена замяна на аналогови инсулини

Във връзка със зачестилите сигнали за липса на определени инсулини в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването предприе действия за улеснена замяна на аналогови инсулини. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

 

Провеждането на инсулиново лечение на захарен диабет при лица над 18 години и заплащането му от НЗОК се осъществява след експертиза от комисия, съгласно утвърдените изисквания на Националната здравноосигурителна каса, в които са регламентирани определени медицински критерии – лабораторни и клинични. Към момента те са задължителни при замяна на един аналогов инсулин с друг или една аналогова схема с друга.

 

Министерството е изготвило предложение тази замяна да може да се извършва от лекуващия ендокринолог без да е необходимо изпълнение на заложените в изискванията критерии. НЗОК следва да изготви изменение на изискванията при издаване на протоколи за провеждане на инсулиново лечение на захарен диабет тип 1 и тип 2 при лица над 18 г.

 

На заседание, проведено на 29.06.2023 г., Надзорният съвет на НЗОК е гласувал за отпадане на критериите при лечение с аналогови инсулини и преминаване към друг аналогов инсулин с оглед безпроблемно осигуряване на лечение на лицата със захарен диабет поради недостиг на инсулин и информация за производствени проблеми. Предлаганите промени са медицински целесъобразни и касаят осигуряване на безалтернативното инсулиново лечение за пациентите със захарен диабет.

 

Всяка смяна на един вид инсулин с друг може да наложи корекция на дневните дози и период на адаптация с наличния инсулин, но липсата на заместително инсулиново лечение би застрашило живота на пациентите. С предлаганите промени се осигурява улеснен административен ред за ползване на наличните инсулинови аналози.

 

Медицинските критерии при започване на лечение с аналогови инсулини, след поне шестмесечно лечение с човешки инсулинови продукти, остават непроменени.

 

Коментари