Публикация

В сезона на змиите: Как да се предпазим от ухапвания

В сезона на змиите: Как да се предпазим от ухапвания

С разгара на лятото у нас се регистрират и първите случаи на змийски ухапвания. Честотата и тежестта им варират, но като цяло в България ухапаните са с относително „лека“ симптоматика, казва доц. Людмила Нейкова, началник на Катедра „Токсикология” на Военномедицинска академия (ВМА).

В България се срещат 17 вида змии. Отровните видове са шест

пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешка змия и вдлъбнаточел смок, а два вида са с токсикологично значение – усойница и пепелянка. Агресивното змийско поведение спрямо хората е акт на самозащита – те хапят при внезапна уплаха или причинена болка, при умишлено или неволно отнемане на възможността им за бягство.


Змийските ухапвания от отровни змии у нас са сравнително редки, като приоритет имат случаите на ухапвания от пепелянка и по-малко – от усойница. Преди да проявят агресивно поведение отровните змии проявяват някои поведен¬чески приз¬наци: съскат; издуват тялото си; нагъват S-образно и повдигат предната част на тялото си, с по-младите индивиди „плашат“ с потрепващи движения на опашка, пояснява още токсикологът.


По думите ѝ

ухапванията от неотровни змии са без сериозни последици за хората

Водещи са страхът и шокът от преживяното. В изолирани случаи могат да настъпят локални възпаления в мястото на ухапване, което е вследствие от замърсяване на раната и наслоя¬ване на инфекция, но в никакъв случай не е от прякото действието на змийската отрова.

Ухапванията от отровни змии се подразделят на сухи и ефективни

В повечето случаи отровата е въведена повърх¬ностно и е необходимо известно време, за да достиг¬не до кръвотока и да се проявят симптоми, което дава достатъчно време за адекватни действия. Изключително важно е човек да остане спокоен в такава ситуация. Паниката и психологичният шок са по-опасни от змийската отровата, категорична е доц. Нейкова.


Сухото ухапване е нанесено от отровна змия чрез отровните ѝ зъби, без да е инжектирана отрова. Обективно се наблюдават пунктуационните белези от зъбите, както при ефективното ухапване, но липсват, както локални, така и общотоксични симптоми на отравяне.

Пепелянките са „рекордьорите“ у нас по сухи ухапвания

в сравнение с усойниците, което се обяснява с различното им поведение. Тези ухапвания не се нуж¬даят от специфична терапия, необходима е дезинфекция на раната, за да се превентира наслояването на инфекция. Причинителят на инфекциозната ранева инфекция – татанус (Clostridium tetani), може да попадне в раневата зона, поради което е необходима и актуализация на имунизацията срещу тетанус.


При ефективното ухапване в организма се инжектира определено количество отрова. Клинично протичане се определя от количеството инжектирана отрова, а не механичното травма¬тично поражение от зъбите.


При ефективното ухапване (и от пепелянка, и от усойница) в мястото на ухапването се усеща остра пареща болка. При усойницата тази болка е относително по-търпима, докато при пепелянката е по-силна и по-трудно поносима. Локално се появява бързо нарастващ оток, като по неговата прогресия и по други симптоми се определя степента на поражение и се предприема съответното терапевтично поведение. Адекват¬ността на мерките на първа помощ или отсъствието им, са фактор за по-леко или по-тежко протичане на интоксикацията, казва още специалистът.

Най-ранните клинични симптоми се проявяват през първите 2 часа

но понякога първите общо-токсични симптоми могат да се проявят и на 4-6-и час, понякога и след 12-18 часа. Характерно за змийското ухапване се двете хеморагични петна с големина на просено до лещено зърно, които при натиск не изчезват. Локалният оток и зачервява¬нето около мястото на ухапването са най-изразени в първите часове, посте¬пенно намаляват с времето и на 6-8-и час са по-равномерно разпределени в поразе¬ния крайник. През първите 24 часа е необходимо осигуряването на медицинско наблюдение и конт¬рол на основните физиологични функции на организма.

 

Резултатът от змийското ухапване зависи от множество фактори: вид, размера, физическо състояние и температура на змията; възраст и физиологично състояние на човек, алергична предразположеност, зона на ухапване (крайник, тяло, вена, мускул), количество инжектирана отрова, времето, необходимо на лицето да намери и получи медицинска помощ и от качеството на тази помощ.

Как да разберем, че ухапването е от отровна змия?

  • по наличието на две добре различими прободни ранички, от двата отровни зъба, по кожата на разстояние около 0.5 – 1.0 cm;
  • ухапването от отровна змия е еднократно, докато при смокове или други неотровни змии белегът е от множество зъби, образуват се две успоредни полудъги или V-образна белег, като ухапванията може да са няколко. Тези белези стават добре видими при притискане на ухапаното място, при което от раневите зони избиват дребни капчици кръв;
  • по характерния вид на змията - отровните змии са с триъгълна глава, значи¬телно по-широка от врата, с вертикални зеници и късо, но силно тяло; зигзагообразна лента на гърба – характерно за усойниците и рогче на върха на муцуната – при пепелянката.

Как да се реагира при ухапване от отровна змия?

Най-важно е да се запази самообладание и да се ограничи двигателната актив¬ност на пострадалия. Важно е да се огледа и впоследствие опише змията, с цел нейната идентификация. Желателно е да се отбележи часът на инцидента; да се отстранят и сва¬лят всички пристягащи аксесоари (пръстени, гривни, колиета и други); Препоръчително е да се обездвижи ухапаното място (най-често край¬ник), да се шинира (при възможност), без да се спира кръвообращението, да се постави охлаждащ компрес и да не се предп¬риема самолечение.


Цел на тези мерки е предотвратяване на разпространението на змийската отрова. Не се правят инцизии на мястото на ухапването в полеви условия и липсата на стерилни инструменти и консумативи - настъпват нежелани усложнения! Не се изсмук¬ва кръвта от ухапаното място – дори при микроскопични рани в устната кухина змийс¬ката отрова ще проникне в кръвообращението! Не се употребява алкохол! Търси се незабавно медицинска помощ!

В България няма отровни змии, която да убият здрав човек при оказана навреме медицинска помощ

Инциденти може да възникнат при непотърсена такава и/или при наличие на алергични състояния, сериозни системни заболявания, утежняващи състоянието на ухапания, казва още доц. Людмила Нейкова и подчертава, че от важно значение е времевият терапевтичен прозорец – колкото по-бързо и адекватно се предприемат лечебни действия, толкова е по-къс възстановителният период и се превентират усложнения.


Своевременното оказване на лекарска помощ е от решаващо значение за пострадалите. Лечението при ухапване от отровни змии е необходимо да започне неза¬бавно и включва мероприятия, приложени в определена последователност: ухапаният се поставя в легнало положение и се препоръчват подкре¬пяши (успокояващи) мерки; отбелязва се часът на инцидента; отстраняват се и се свалят всички пристягащи аксесоари (пръстени, гривни, колиета и други); имобилизира се увреденият крайник; промивка със светлорозов разтвор на калиев хиперманганат (KMnO4) или друг антисептик. Инжектирането на антидотен специфичен противозмийски серум се провежда в лечебно заведение (в болнична среда или в спешен медицински център).

Превенция на ухапване от змии

да не се бърка „на сляпо” в кухини на дънери и трупи, в скални цепнатини и под големи камъни, внимание при влизане в стари постройки или други потенциални места за скривалище на змии. При скално катерене не е безопасно захващането за первази или пукнатини, без първо да се огледат, тъй като змиите са студенокръвни същества и често „се припичат“.

 

При ухапване от отровна змия незабавно да се търси медицинска помощ в най-близкото лечебно заведение поради риск от усложнено протичане. Лечението трябва да започне възможно най-рано и да бъде проведено в съответствие с утвърдения диагнос¬тично-терапевтичен протокол в стандарта по клинична токсикологията, съветва токсикологът.

Коментари