Публикация

Приеха бюджета на НЗОК на първо четене

Приеха бюджета на НЗОК на първо четене

Мнозинството в Народното събрание прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година. В него са предвидени с 910 милиона лева повече за здраве или в размер над 7 милиарда лева. План-сметката на правителството срещна редица резерви и критики, информира БНР.


Само коалициите в управлението ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ - Демократична България подкрепиха на първо четене бюджета на здравната каса за тази година.

Най-голямо е увеличението на първичната извънболнична помощ

с 24% и близо 20 на сто за специализирана извънболнична помощ. За лекарства - над 16%, за дентална помощ и медико-диагностична дейност - над 14 на сто. Запазва се здравноосигурителната вноска в размер на 8 процента.

Заложените здравноосигурителни приходи са от близо 6.9 милиарда лева

от които малко над 4 милиарда приходи от здравноосигурителни вноски и 2.5 милиарда трансфери за здравно осигуряване. Заложеното увеличение за разходите за персонал е с малко над 12 милиона лева спрямо миналата година. БСП и „Има такъв народ“ гласуваха против. Социалистът Георги Гьоков констатира:

„Този бюджет няма да допринесе за подобряване на функционирането на здравната система. Няма да подобри достъпа и качеството на медицинските услуги“.

Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ определи бюджета на касата като изключително консервативен.


„Няма как да очакваме различен ефект от досегашния“, коментира той.
От ДПС изтъкнаха липсата на важни реформи.


„Няма дори тенденция за преструктуриране на бюджета в посока доболничната помощ, профилактика и превенция“, каза Джевдет Чакъров.


Депутатът Петър Петров от „Възраждане“ изрази съмнения по предвидените приходи от здравни вноски в размер на 500 милиона лева.

„За 2022 година общият брой на здравноосигурителните лица намалява като брой с около 21 000 души. Как така сте планирали 500 милиона лева повече от здравноосигурителни вноски?“, попита той.

А от ГЕРБ констатираха, че

 

с предвидените разходи за заплати няма да бъдат достигнати по-високи нива на заплащане на медицинския труд


„Заложените параметри на проекта за бюджет за 2023 година създават стабилна финансова рамка за функциониране на системата на здравно осигуряване“, обясни здравният министър Христо Хинков.

 

Източник: Българско национално радио

Коментари

С Бюджет НЗОК няма да се оправи! Иска тотално преразглеждане - ревезия на нейната работа! Какви договори сключва с кого и защо! И къде изтичат фондовете предназцначени за здравноосигурените лица!