Публикация

Директорът на болницата във Враца подаде оставка

Директорът на болницата във Враца подаде оставка

Директорът на врачанската болница д-р Кети Ценова е подала оставка. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков пред БНТ.

 

Той уточни, че оставката ѝ ще бъде приета.


Заради

опасността детското отделение на болницата да затвори

министърът ще се срещне днес с лекари, областната управа и ръководството на лечебното заведение. Заради натрупани с годините проблеми и ниското заплащане педиатрите са подали предизвествия за напускане.

 

Медици масово напускат болницата във Враца

„Д-р Ценова е заявила на наш служител в министерството, че отделението не е печелившо. Този поглед към цялостната работа на една болница, за това кое е печелившо и кое не е, е пагубен за изпълнителния директор“, заяви в „Денят започва“ проф. Хинков.

„Проблемът започна миналия месец, когато шефът на отделението внесе докладна, че желае цялото отделение да излезе в отпуск“, изтъкна от своя страна д-р Кети Ценова. По думите ѝ това предложение е било разумно за изчистване на отпуските, натрупани по време на COVID пандемията (799 дни към днешна дата).


В същото време през летните месеци отделението е слабо натоварено:

 

„Имаме 20 легла. През май използваемостта е била 37%, през юни – 29%, а през юли – под 25%“, посочи д-р Ценова.

 

Тя допълни, че е разговаряла с отговорните институции, както и с шефа на болницата в Монтана да поеме пациентите през този период.

Коментари

Съжалявам за съдбата на ДО в МБАЛ-Враца.Аз съм един от най-старите  педиатрични кадри и от години заявявахме,че младите лекари не желаят да специализират  педиатрия,защото те не е най-атрактивна медицинска специалност.Защо нашето Министерство на взема мерки за такъв дефицит и медиите рекламират предимно кардиолози,ендокринолози,хирурзи и др.по-активни и печеливши специалност,но педиатрията е за най-милите ,знаещи,не користолюбиви лекари,които за живота и здравето на децата дават всичко от себе си.Разбира се,че е  много трудна и отговорна тази специалност ,а не всеки ще я заобича,но който я приеме ,е за цял живот - в нея има много радости и трудни моменти,но за децата трябва да се два всичко и то от сърце.Изказвам моето съчувствие към Управителя на болницата,Доктор Кети Ценова-един отличен специалист-епидемиолог и много добър ръководен кадър! Доктор
 Людмила Костова-педиатър от Враца-10.08.023г.