Публикация

Варненската Катедра по педиатрия отбелязва 60 години с научна конференция

Варненската Катедра по педиатрия отбелязва 60 години с научна конференция

Научна конференция, посветена на 60 години Катедра „Педиатрия“, МУ-Варна, ще се проведе в периода 06.10 – 08.10.2023 г., в Конферентен център на х-л „Воя Бийч ризорт“, Свети Влас. Тя се организира по инициатива на Катедра Педиатрия на МУ-Варна и Варненско дружество по детска ендокринология, с подкрепата на Българската Педиатрична Асоциация.

 

Научната програма на форума е насочена към педиатри, неонатолози, специалисти от всички области на педиатрията, общопрактикуващи лекари, психолози, специалисти по здравни грижи /медицински сестри, акушерки/, болнични фармацевти, специализанти и докторанти по педиатрия.

 

 

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, КОЛЕГИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛИ,

 

Изминаха цели 60 години от създаването на Катедрата по педиатрия в Медицинския университет във Варна. Това е един цял съзнателен и продуктивен човешки живот, а в измерението на една Катедра – цели поколения обучени медици студенти, специализанти, докторанти и пост докторанти, дентални медици и много други медицински специалисти. И разбира се, хиляди лекувани деца и юноши, спасени семейства и научени уроци – завинаги! Това са стотици страници научни и научно-популярни текстове, поведени битки за здравето на българските деца и за запазване престижа и заслужено високото място на всички медици, отдадени на децата. Изграждането и надграждането в първите 30 години от създаването на Катедрата бяха последвани от истински водовъртеж. Явления като честа смяна в състава на сътрудниците, преустройства във вътрешната организация и програмите за преподаване, обединения и разединения с други сродни дисциплини и какво ли още не, станаха ежедневие за Катедрата. Но тя се стегна, оцеля и стана по-силна, по-привлекателна, по-млада, по-продуктивна и по-желана като партньор в националното и международното научно пространство.

 

 

В последните 30 години, когато страхът от изява отстъпва на желанието да съграждаш, започна гласно да се изрича една изконна истина – педиатрията е призвание! Колкото и трудни да бяха тези последни години, създаденото е впечатляващо и е сериозна основа за още по-високи постижения за следващите поколения – и то в кратки срокове, тъй като хората искат от нас да сме на нивото на извървелите много по-дълъг път. Тъй като отдавна сме прозрели мъдростта на предците ни с тяхното твърдение, че „Съединението прави силата”, ние каним всички наши съмишленици, възпитаници, сегашни и минали колеги, учители и ученици да споделят рождения ни ден! Като гостолюбиви домакини, ще се опитаме да ви посрещнем по възможно най-щедрия начин и ще споделим общите ни успехи, въжделения и бъдещи не покорени върхове!

 

Ръководител катедра „Педиатрия“:

Проф. д-р Виолета Йотова, дмн

 

Предварителната научна програма можете да видите тук >>>

 

Регистрация за събитието можете да направите тук >>>

Коментари