Публикация

Д-р Неделчо Тотев: Болниците нямат пари за увеличение на заплатите на медиците

Д-р Неделчо Тотев: Болниците нямат пари за увеличение на заплатите на медиците

„Заплатите на медиците в болниците няма да бъдат увеличени, както е заложено в Колективния трудов договор (КТД). Трябва да вдигнем основните заплати почти два пъти. Всички (представители на ръководства на болниците) казахме, че това е невъзможно, защото медицинският персонал на много места е на една пределна възраст, има клас прослужено време, в малките болници има много извънреден труд и с повишение на основните заплати би се получило уравниловка”. Това заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

 

Причината да няма увеличение на заплатите на лекарите е липсата на пари в болниците. За различните типове болници заплатите са различни, уточни д-р Тотев. В общинските болници заплатата е била 850 лева за медицинска сестра. Лекарите получават –

950-1000 лева заплата в различните общински болници

Разликите в заплащането с две специалности е със 100-200 лв., каза той.

 

Като представител на БСК д-р Тотев не е бил уведомен за предишните заседания на браншовото договаряне на заплатите на медиците. Нито той, нито представители на другите болници са подписали документите. Казано му било: „Това са цифрите, подписвайте ги”. Само две организации на фармацевтите са подписали документа за заплатите на лекарите, никой от представителите на бранша на медиците не е подписал документите.

 

Д-р Тотев обясни, че е трябвало да има целево финансиране на общинските болници, с което да се помогне за увеличение на заплатите на медицинския персонал там. „Парите на клиничните пътеки не са увеличени”, заяви д-р Неделчо Тотев.

Коментари

Още по- куриозно и интересно е в болницата в Карнобат- заплата на директор- 215.000 лв. , на 3 място в списъка по заплати в болнични заведения в БГ. В тази болница няма действащо хирургично отделение- нито обща хирургия, нито ортопедия, нито АГ. Прилагам с-ра на болницата, според официалния й сайт. Няма пари колеги, за Общинските болници- но за някои има....


https://www.mbalkarnobat.com/

Я да видим сега, това същия д-р Тотев ли е със заплата от 110.000 лв? Как не ги е срам да се излагат...........


https://www.pariteni.bg/novini/zdrave/vizhte-koi-direktori-na-bolnici-vzimat-ogromni-zaplati-247093