Публикация

Нов тип ваксина обещава лечение за автоимунни заболявания

Нов тип ваксина обещава лечение за автоимунни заболявания

Изследователи от Pritzker School of Molecular Engineering към Чикагския университет съобщиха, че са разработили нов тип ваксина, наречена „обратна ваксина“. До момента тя е изпробвана само върху мишки. Според тях, тя е в състояние напълно да обърне автоимунни заболявания като множествена склероза, диабет тип 1 и болест на Крон, без да изключва напълно останалата част от имунната система. Проучването беше публикувано в началото на септември 2023 г. в списанието Nature Biomedical Engineering.

 

Приблизително 1 на всеки 10 души по света има автоимунно заболяване – състояние, при което имунната система погрешно атакува здрави клетки и тъкани в тялото. Най-общо казано,

 

в момента няма лекарства, които да излекуват автоимунните заболявания

 

Лекарите използват различни методи – включително лекарства, хирургия и промени в начина на живот – за контролиране на симптомите и пристъпите.

 

Водещият изследовател д-р Джефри Хъбъл (Jeffrey Hubbell), професор по тъканно инжинерство, напомня, че нормалната ваксина предизвиква активиране на имунната система за създаване на клетки, които могат да убиват заразените, както и да генерират антитела, които могат да неутрализират вируси.

„В момента автоимунните заболявания се лекуват по начин, който създава неспецифична имунна супресия, а не имунна модулация, специфична за автоимунното заболяване. Ясно е, че е по-добре да имаме непокътната имунна система и да се обърнем към специфичните молекули и клетки, които тялото погрешно атакува. Освен това, тези имуносупресивни подходи трябва да се прилагат хронично, докато подходът с ваксината има потенциала да бъде траен и ако трайността е много добра - дори лечебен“, добавя той.

За това проучване д-р Хъбъл и неговият екип са използвали миши модел на заболяване, подобно на множествена склероза, наречено автоимунен енцефаломиелит. И при двете състояния имунната система погрешно атакува миелина, който образува защитна обвивка около нервите на тялото, включително тези в гръбначния мозък и мозъка. Когато е приложена обратната ваксина,

имунната система спира да атакува миелина

Това позволи на нервите да започнат да функционират правилно и обърна симптомите на заболяването.

„Тялото има редица механизми за предотвратяване на автоимунитета. Един такъв механизъм предотвратява автоимунните реакции към собствените ни стареещи и умиращи клетки. Те се изчистват от специални клетки в черния дроб и се обработват по начин, който предизвиква и поддържа толерантност към тези умиращи клетъчни остатъци. В нашия подход създадохме молекули, които изглеждат като отломки от умиращи клетки и носят протеините, които са атакувани при определено автоимунно заболяване“, обяснява изследователят.

Според учените установените антиген-специфични отговори в ефекторните Т-клетки и Т-клетките на паметта могат да бъдат потиснати от полимер, гликозилиран с N-ацетилгалактозамин (pGal) и конюгиран към антигена чрез самозапалващ се линкер, който позволява дисоциацията на антигена върху ендоцитозата и нейното представяне в имунорегулаторната среда. Проучването сочи, че pGal-антигенната терапия индуцира антиген-специфична толерантност в миши модел на експериментален автоимунен енцефаломиелит (с програмирана клетъчна смърт-1 и ко-инхибиторен лиганд CD276, управляващ толерогенните отговори), както и потискането на антиген-специфичните отговори на ваксинация срещу базиран на ДНК маймунски имунодефицитен вирус при нечовекоподобни примати.

 

На въпроса

колко бързо можем да видим обратна ваксина за автоимунни заболявания

достъпна за лекарите, д-р Хъбъл казва, че клиничните тестове вече са започнали за определени състояния.

„Общият подход, представен в тази статия, в момента е в процес на клинично изпитване при цьолиакия и множествена склероза и ние сме много развълнувани да видим резултатите, които ще излязат от тези проучвания. В моята лаборатория правим изследвания за автоимунни заболявания като множествена склероза, диабет тип 1, алергична астма и хранителна алергия, както и за предотвратяване на имунитета към лекарства, използвани за лечение на вродени заболявания, които често са имуногенни“, разказва той.

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари