Публикация

Илиана Паунова: Фармацевтът да верифицира скъпите лекарства още при получаването им от търговците на едро

Илиана Паунова: Фармацевтът да верифицира скъпите лекарства още при получаването им от търговците на едро

Най-добре е верификацията на скъпите лекарства да се прави от фармацевта още при получаване на опаковките от търговците на едро. Ако има някаква грешка, която не е свързана с проблеми с четеца или софтуера в аптеката, той има право да върне медикамента в рамките на следващите 24 часа. 


Това е само една от препоръките, която Илияна Паунова, Изпълнителен директор на Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) отправи в състоялия се на 29 септември уебинар „Актуални аспекти на верификацията на лекарствата 2023 г.“.  
Г-жа Паунова даде

няколко примера за проблеми с верифицирането

като отчете, че около 80% от сигналите се генерират поради грешки в аптечната мрежа. Основната причина е в баркод четците и аптечните софтуери. Ето защо тя отправи апел към аптеките да работят заедно със своите софтуерни доставчици в посока на това за отстраняване на тези грешки.  


Паунова също така отчете, че много по-малко са сигналите, възникнали поради грешки на производителите. Става въпрос основно за грешки в партидни номера. По думите й подобни проблеми се отстраняват в рамките на ден-два, след осъществяване на връзка с производителите. Такива партиди често не стигат до аптеките, добави тя.  


Във видеото на уебинара ще можете да видите: 

  • Актуални данни от Мониторингов доклад на Европейската организация за верификация на лекарствата 
  • Законодателни промени в наредбата за карантиниране 
  • Практически примери от Институцията за управление на сигналите на ИАЛ 
  • Отговори на вече зададените въпроси от участниците в уебинара 
     
    Остава възможността за задаване на въпроси към г-жа Паунова за всички проблеми около верификацията. Тя ще отговаря на тях през следващите две седмици.  

Видеото от уебинара и зададените въпроси от фармацевтите може да видите тук.   

Коментари