Публикация

Екипи от СБАЛАГ “Майчин дом” и УМБАЛ "Александровска" спасиха 29-годишна жена

Екипи от СБАЛАГ “Майчин дом” и УМБАЛ "Александровска" спасиха 29-годишна жена

Мултидисциплинарен екип, воден от д-р Светлозар Славов, акушер-гинеколог от I Клиника по оперативна гинекология в СБАЛАГ “Майчин дом“, съвместно с уролозите д-р Александър Тимев и д-р Александър Калчев от УМБАЛ "Александровска" извърши сложа животоспасяваща операция на 29-годишна жена с диагноза плацента превия перкрета.

 

Младата жена постъпва през юли за секцио в „Майчин дом“ с категорични данни от ултарзвук и ЯМР за т.нар.

плацента перкрета – едно от най-тежките усложнения при бременност

при което плацентата прониква през цялата стена на матката и простраства към съседни на нея органи и тъкани. Тези случаи налагат едновременно с плановото цезарово сечение да се отстрани и матката (т.нар. цезарова хистеректомия). В случая, обаче,  цезаровото сечение не е извършено планово, а в условията на  относителна спешност поради непредвидима промяна в тоновете на бебето.  Не е възможно в рамките на два часа да се организира операционен екип с участието и на уролози, както и да се осигурят достатъчно кръвни продукти. Поради това Консултативната лекарска комисия на СБАЛАГ „Майчин дом“ взима решение, по примера на лекари от Франция и от други страни,  да се извърши цезарово сечение без да се минава през плацентата, да се извади бебето и да се остави матката заедно с плацентата в нея на място.

 

Операцията секцио е извършена от екипа на доц. Румен Димитров, началник на II Клиника по оперативна гинекология в СБАЛАГ “Майчин дом“. След цезаровото сечение случаят е проследяван от акушер-гинеколозите проф. Виолета Димитрова, с над 40 години клинична практика в болницата, и от д-р Ибрям Ибрям – също с голям клиничен опит в ехографската диагностика и клиничното акушерство. В амбулаторни условия, след изписването на родилката, са проследявани клиничното й състояние, лабораторните й изследвания и ултразвуковата находка. Причината е, че такива пациентки са

високорискови за инфекция, вторични тежки течения, тромбози и емболии

Провеждана е профилактика с антибиотици и ниско молекулен хепарин. Близо три месеца след цезаровото сечение е преценено, че следва да се извърши хистеректомия (отстраняване на матката). В медицинската литература има редица научни проучвания на тази стратегия, с максимален брой 168 обобщени случаи, описани от френски авторски колектив.

 

Такова поведение при много добре преценени случаи дава отличен резултат без усложнения за майката и бебето при последващо правилно проследяване.

 

Пациентката е наблюдавана търпеливо и старателно 11 седмици след секциото и всички показатели са в норма. Когато екипът на „Майчин дом“ се уверява, че няма тенденция плацентата „да се изхвърли“ спонтанно, жената е хоспитализирана отново за оперативно премахване на матката, но вече - при значително по-благоприятни условия и при по-малък риск от тежко кръвотечение. Операцията е изключително тежка и сложна с продължителност приблизително 4 часа. За радост на всички приключва успешно и с относително малка кръвозагуба. Благополучен изход от тази бременност със спасена майка и здраво бебе благодарение на цялостната правилна преценка, на големия опит като онкогинеколог на извършилия хистеректомията д-р Славов и на отличната съвместна работа на лекарите от всички специалности.

 

Операции от подобен тип изискват изключителна координация с реанимационен екип, с уролози и съдови хирурзи и с осигурени достатъчно кръвни продукти. 

„Изказвам благодарност на целия екип и на колегите уролози от УМБАЛ „Александровска“, които помогнаха да се справим съвместно с този сложен клиничен случай“, изрази признателност проф. Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ “Майчин дом“.

Коментари