Публикация

БЛС: В аптеките масово са сменяли изписани лекарства на хартиена рецепта, сега това не е възможно

БЛС: В аптеките масово са сменяли изписани лекарства на хартиена рецепта, сега това не е възможно

Въвеждането на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет провокира различни коментари и гледни точки. От 16 октомври 2023 г. получаването на тези медикаменти в аптеките ще става само чрез националната информационна здравна система. До момента електронната рецепта обхващаше само препарати, за които НЗОК плаща. 

 

От Български лекарски съюз заявиха в писмо до медиите, че 24 часа по-късно е станало ясно, кое е наложило въвеждането на тази система. 

 

"Централата на БЛС е затрупана от сигнали на лекари и пациенти, че масово фармацевтите връщат пациенти и не изпълняват рецептите с обяснението, че медикамента липсва. Което говори, че при хартиените рецепти масово са отпускали каквото те решат, а не каквото е предписано. Фрапиращото е, че масово става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. А отказите за изпълнение на рецепта са дори, когато е изписан най-евтиният възможен антибиотик", се казва в позицията на БЛС.

 

Според съсловната организация търговският интерес движи промяната в лекарствената терапия. Българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките, се казва още в писмото.

 

Експерти припомниха, че лекарят може да уточни, че промяна е възможна, като сложи отметка в електронната рецепта. Ако това не е направено, рецептата трябва да се изпълни каквато е.

Реакцията на хората за новите промени е положителна

Целта на нововъведението е да се ограничи презапасяването с двата вида лекарства и употребата им без лекарско предписание. Известно е, че много хора се самолекуват с антибиотик, а пък някои лекарства за диабет се вземат за отслабване.


Според репортаж на телевизия BulgariaONAIR пациентите са доволни от електронната рецепта. "Улесняват ме, само като кажа ЕГН, е готово. Сега е по-добре, свиква се", споделя пред камерата пациентка. Според фармацевтите има организационни затруднения, но и ползи в новостите около електронните рецепти. 

"Друг вариант за намиране на рецептата в системата е нейният номер, ако пациентт го пази и ако лекарят го е дал. Това е уникален номер в НЗИС", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. 

 

Костов допълни, че подобни практики има в много други държави, като за нашата страна те също ще донесат много позитиви. Информацията ще се акумулира с времето на едно място и ще имаме подробни данни за това, как се лекуват хората. 

 

По публикацията работи Илияна Ангелова

Коментари