Публикация

Проф. Гетов: МЗ предложи на БЛС гратисен период, в който да вървят и е-рецепти, и хартиени

Проф. Гетов: МЗ предложи на БЛС гратисен период, в който да вървят и е-рецепти, и хартиени

Министерството на здравеопазването е предложило на Българския лекарски съюз гратисен период, в който електронните и хартиените рецепти да вървят паралелно. Това обяви в ефира на предаването "Директно" заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

 

По време на среща със съсловната лекарска организация, провела се днес, от ведомството са предложили два варианта за излизане от хаоса с е-рецептите за антибиотици и антидиабетни препарати. Гетов обаче отказа да назове второто предложение.

 

По думите му разумният срок, в който хибридният модел на предписване на медикаментите трябва да съществува, е максимум 2 месеца.

"Решението за връщането на хартиената рецепта, макар и за кратко, е на БЛС", поясни още зам.-министърът.

Здравното министерство предлага и създаването на вид

щаб, който да анализира проблемите с електронните рецепти и да търси решения

Според Гетов до хаоса се е стигнало, тъй като системата и участниците по веригата не са били на 100% подготвени за пълното дигитализиране на рецептите. Проблем е и, че и лекарите, и държавата не са наясно с наличностите на медикаментите.

 

Гетов призова всички съсловни организации, както на лекарите, така и фармацевтите, да бъдат диалогични и да продължи разговорът между тях и държавата.

Коментари