Публикация

Лъчетерапевт от Пловдив грабна приза за принос в медицинската онкология

Лъчетерапевт от Пловдив грабна приза за принос в медицинската онкология

Доц. д-р Веселин Попов (лъчетерапевт) от МБАЛ Св. Георги – Пловдив, е носителят на единадесетата ежегодна национална награда за принос в българската клинична онкология. Тя бе връчена вчера по време на откриването на XIV онкологична конфереция СОНМ-МОРЕ 2023.

 

За оригинални разработки в диагностичната и лечебната онкология за приза бяха номинирани също доц. д-р Цонка Луканова (хирург) от ВМА – София и д-р Маргарита Таушанова (медицински онколог) от МБАЛ Надежда – София.

 

Призьорът бе определен чрез тайно електронно гласуване на членовете на СОНМ и на Експертния борд. Той получи парична награда  и оригинална почетна статуетка с образа на древнотракийския бог Дарзалас, покровител на град Одесос.

 

Темата на 14-ото издание на СОНМ-МОРЕ е телеонкологията и СОНМ-клъстерни взаимодействия, ракът на хранопровода и гастроезофагеалната връзка с най-съвременните методи за неговата превенция, диагностика и лечение.  Форумът се провежда хибридно от 9 до 12 ноември.

 

Новото ръководството за рак на хранопровода е резултат от целогодишнните усисия на експертен борд от 31 хабилитирани специалисти от всички онкологични центрове в страната. Изработеният от тях национален консенсус ще бъде дискутиран в 5 научни сесии, за да стане най-съвременен и актуален наръчник за българските лекари-онколози.

 

Вижте по-долу видео от церемонията по откриването на конференцията и връчването на наградите

 

Коментари