Публикация

Дете не може да бъде лекувано заради силна резистентност към антибиотици

Дете не може да бъде лекувано заради силна резистентност към антибиотици

Дете не може да бъде лекувано заради силна резистентност към антибиотици. То обаче е в добро състояние, а и на този етап назначаването на този тип продукти не се налага, каза педиатърът д-р Александър Атанасовв в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия.  Той и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментираха кои са най-честите грешки при лечението с антибиотици и защо ставаме резистентни към медикаментите. 

Според тях вече сме на прага сме да не можем да лекуваме елементарни инфекции

Резистентността към подобни медикаменти става все по-често срещана. Причината е масовата употреба на антибиотици както в медицината, така и в други сфери, дори в козметиката.  

В световен мащаб няма нови антибиотици от години, затова бактериите се научават да се справят с антибиотичното лечение и да оцеляват,

посочи доц.  Кунчев. Според него обикновено такава устойчивост има при ешерихия коли, която предизвиква 90% от инфекциите на пикочните пътища,  стафилококите и стрептококите, а най-голямата грешка е, че се използва антибиотик там, където не може да помогне.  

 

До преди 2-3 години бяхме в златната среда по резистентност към медикаменти в Европа. След пандемията и прекомерната употреба на антибиотици се изстреляхме на предни места, заедно с Полша и Гърция, заяви главният държавен инспектор. 

Практика е и самолечението с този вид медикаменти 

Много често вкъщи имаме някакъв антибиотик и решаваме да го вземем, за да се оправим по-бързо. Налице е прекомерна и неправилна употреба.

Също е много важно, когато имаме предписано лечение от лекар, да не го прескъсваме на своя глава. "Не трябва да се спира лечението, дори и да се чувствате добре. Това е особено виладно за лекарства, като антибиотиците, които се вземат в определен час. Въпреки това масово пациентите ги спират на 3-я или 4-я ден, щом се почувстват добре. Така вие не доубивате бактериите и те изграждат резистентност", допълни доц. Кунчев. Затова 

дори инфекции, които доскоро са се лекували лесно, ще станат много опасни,

прогнозира епидемиологът.

 

„Има нужда от контрол и продължаващо следдипломно обучение на лекарите кои антибиотици кога се използват, какво е вирусна и и какво бактериална инфекция”, смята д-р Атанасов. 

Коментари