Публикация

Аспиринът може да забави прогресията на колоректален рак, смятат учени

Аспиринът може да забави прогресията на колоректален рак, смятат учени

Ново изследване проучва възможността дали аспиринът намалява риска от появата на рак на дебелото черво и може ли медикаментът да забави развитието на заболяването. То е на екип от Ludwig-Maximilians-Universität München в Мюнхен, Германия и е публикувано наскоро в списание Cell Death & Disease.

 

Учените стъпват на по-стари изследвания, които показват, че аспиринът е ефективен източник за намаляване на риска от колоректален рак. На първо място това е проучване от 2017 г., според което тези, които приемат ниска доза аспирин, имат значително намален риск от рак на дебелото черво в сравнение с тези, които не го правят. Друго проучване, публикувано през 2022 г. сочи, че аспиринът може да помогне за подобряване на резултатите при хора с колоректален рак. Всички тези изследвания се основават на това, че

аспиринът има способността да инхибира ензима циклооксигеназа (COX)

Новото проучване е направено върху мишки, като са използвани култивирани ракови клетки. Учените потвърждават, че аспиринът започва производството на две инхибиращи тумора микро-РНК молекули, наречени miR-34a и miR-34b/c. Той също така се свързва и активира ензима AMPK, който помага за регулиране на клетъчния метаболизъм. Това от своя страна казва на транскрипционния фактор NRF2Trusted Source, който помага за понижаване на оксидативния стрес и намаляване на системното възпаление, да отиде до клетъчното ядро ​​и да активира експресията на miR-34 гените там. Освен това, аспиринът помага да се спре онкогенният продукт c-MYCT,  който играе жизненоважна роля в образуването и растежа на тумора.

 

Чрез своето проучване изследователите показват, че гените miR-34 са жизненоважни за подпомагане на аспирина да предотврати рак на дебелото черво.

„Нашите резултати показват, че активирането на гените miR-34 от аспирин се случва независимо от сигналния път p53. Това е важно, тъй като генът, кодиращ p53, е най-често инактивираният туморен супресорен ген при колоректален рак. При повечето други видове рак p53 също се инактивира в повечето случаи от мутации или вируси. Аспиринът в бъдеще може да се използва терапевтично в такива случаи“, каза пред Medical News Today д-р Хайко Хермекинг, професор по експериментална и молекулярна патология в Ludwig-Maximilians-Universität München в Мюнхен, Германия, и старши автор на това изследване.  

След преглед на това проучване, д-р Антон Билчик, хирургичен онколог и директор на стомашно-чревната и хепатобилиарната програма в Института за рак на Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния, каза пред Medical News Today, че намира това изследване за

много полезно

„Първо, то предостави някои конкретни научни причини за това как аспиринът може да намали шанса за получаване на рак на дебелото черво. Новото е това, че дори ако имате рак на дебелото черво, аспиринът може да забави прогресията. Това е нещо, което наистина не е показвано преди. В миналото аспиринът е изследван широко по отношение на намаляването на развитието на полипи на дебелото черво, а полипите на дебелото черво са рисков фактор за рак на дебелото черво. Но разбирането беше, че механизмът има връзка със специфичен път, свързан с COX-2. Това проучване предоставя алтернативна теория за това как аспиринът може да промени цялата микросреда чрез различни пътища и следователно е много интересно изследване, но въпреки това оставя много въпроси“.

Д-р Билчик напомня, че продължителната употреба на аспирин е свързана със странични ефекти. При някои хора се появява кървене на стомаха и стомашни яви. По думите му, въпреки че като цяло аспиринът е безопасно лекарство, човек трябва да мисли по отношение на това дали ползите надвишават рисковете.

 

Мнение по темата дава и д-р Глен С. Паркър, началник на отделението по хирургия на дебелото черво и ректума в медицинския център на Hackensack Meridian Jersey Shore University, САЩ. 

 

Д-р Паркър коментира, че това проучване, демонстриращо молекулярния механизъм на инхибирането на рака на дебелото черво от аспирина, е обещаващо изследване:

„Това са нови доказателства, че редовният прием на ниски дози аспирин (75-300 mg) има положителен ефект върху превенцията на колоректален рак. Лечението на пациенти с аспирин може да помогне за предотвратяване на развитието на рак на дебелото черво или може да избегне прогресирането на заболяването“.

Според д-р Паркър са необходими още изследвания върху този молекулярен механизъм с фокус върху допълнителни туморни супресорни гени и пътя от образуване на полипи до рак на дебелото черво.

Цялото проучване можете да видите тук

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари