Публикация

Наши специалисти откриха нов метод за проследяване и контрол на яйчниковата стимулация при инвитро

Наши специалисти откриха нов метод за проследяване и контрол на яйчниковата стимулация при инвитро

Екип от български медицински специалисти в сферата на репродуктивната медицина откриха нов метод за проследяване и контрол на яйчниковата стимулация за инвитро лечение., съобщи БНР. Технологията спестява до 2 000 лв. разходи на двойките по време на инвитро процедура. Друго голямо предимство е, че измерванията се извършват от самия пациент в домашни условия, което намалява стреса от честото взимане на кръв за определяне на серумните хормонални нива.

 

Преди около 3 години д-р Явор Владимиров - специалист в сферата на репродуктивната медицина, и екипът му разбират, че компания, базирана в Съединените щати, предлага на пациентите си тестове за определяне на овулацията:

"Един от тези компоненти за определяне на овулация е естрон три-глюкуронида в урината. Всъщност той е функция на естрадиола – деривата, отпадъчния продукт на естрадиола. Свързахме се с тази компания и по наш тертип създадохме нов дизайн в измерването именно на този хормон естрон три-глюкуронида".

След това разработват платформа, на която пациентите ежедневно качват резултатите от изследванията, проведени в дома им. Посредством тази платформа показателите стават достъпни и за лекарите, които по своя преценка решават дали пациентът може да продължи да извършва тази процедура сам или е необходимо до посещава медицинско заведение. Ако няма наличие на някакви отклонения в данните, пациентът посещава клиниката само веднъж в края на стимулацията.

"Първоначалната стъпка беше с един ултразвуков преглед, а именно изследване на урината всеки ден от пациента и в края на стимулацията пациентът посещава един път клиника. В последствие установихме, че този един ултразвуков преглед може да го спестим на хората. И създадохме за НУМОС".

Името "НУМОС" е съкратеното от английски - Non-Ultrasound Monitoring of Ovarian Stimulation - или контрол на стимулацията без ултразвукова методика и регулярно взимане на кръв за хормони.

"4 основни компонента са в новия протокол за контрол на стимулацията без ултразвук. А именно: определение на яйчников резерв при жената предварително. На база брой антрални фоликули, анти-мюлеров хормон, възраст на пациента, тегло и информация дали този пациент е пушил ли не. Другият компонент е определяне на така наречения протокол за стимулация, да се елиминира риска от яйчников хиперстимулационен синдром. Третият компонент е използване на динамиката на промяна в определени хормони в урината. Това нещо пациентите го изследват вкъщи с малък преносим анализатор и резултатите ги изпращат на специална платформа до клиниката и лекаря анализира динамиката на промяна. Въз основа на тази промяна ние можем да контролираме този процес на стимулация. Четвъртият компонент е определяне деня на фоликулярната пункция, т.е. кога да извадим яйцеклетките. Той се определя на база особеностите на менструалния цикъл".

Доктор Владимиров разясни и как протича една инвитро процедурата:

"Може да се раздели условно на 2 фази. Първата фаза това е яйчниковата стимулация, а другата е така наречената ембриологична част. В яйчниковата стимулация от менструалния цикъл, когато започне това е втори или трети ден и продължава между 10 и 12 дни, в които всеки ден се правят подкожни инжекции. Като целта е да се образуват повече фоликули, респективно яйцеклетки и тази яйчникова стимулация завършва с фоликулярна пункция. Именно изваждане на яйцеклетките. Следва оплождане тези яйцеклетки в ембриологичната лаборатория, създаване на ембриончетата, които са необходими и връщане на тези ембриони в маточната кухина, казва се на наш език "ембриотрансфер". 

Според лекаря е хубаво повече хора да знаят най-общо какво представлява инвитро технологията:

"Защото тя в последните години стана основен метод за лечение на безплодие, а все повече и повече хора имат този проблем. И най-вече се увеличава групата на хората със стерилитет с неизяснен произход. Какво представлява? Всичко е наред при тези мъже и жени или има много малки отклонения и дълги години нямат бременност. Много често се подхожда към инвитро лечение чрез инвитро процедура с цел реализация на бременност".

Новата технология за проследяване на яйчниковата стимулация се разработва в продължение на 3 години, а резултатите от нея вече са докладвани на два конгреса на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология в Копенхаген и в Атина. По думите на доктор Явор Владимиров новият метод е посрещнат с огромно любопитство от страна на колегите му.

 

"Какво е предимството на този подход? Целта е най-вече да се спестят разходите на пациентите - от една страна ултразвуковите прегледи и взимане на кръв за хормони и индиректните немедицински разходи, които са свързани с пътуване, хотелско настаняване, хранене. Много важно е да отбележа, че ние спестяваме и времето на пациента, защото всяко посещение на пациента е обикновено няколко часа на ден".

Новият метод използва и изкуствен интелект при обработката на данните:


"Когато са зададени определени параметри, той ще ги следи тези параметри дали се изпълняват в горна и долна граница и ще дава съвет на пациента дали да се обади на лекаря или дали да продължава стимулацията".

Доктор Явор Владимиров отчете и факта, че първоначално пациентите подхождат с недоверие към нововъведенията и че за налагането на един нов метод се изискват години:

"До преди 10 години замразяването на ембриони и яйцеклетки беше технология, която е вторична, т.е. ако останат ембриони, те биват замразени. Сега връщането на ембрионите в цикъла не е най удачно, а е удачно да замразим всички ембриони, защото разменения ембриотрансфер се установи, че има много повече предимства. Децата, родени от размразен ембриотрансфер, са с по-добри неонатологични параметри и по висока успеваемост".

Доктор Владимиров смята, че всеки лекар, който иска да се развива трябва да прави наука:

"Защото когато правиш наука, ти виждаш на 1 метод какъвто и ще да е неговото развитие, неговите плюсове и минуси. Колкото един специалист владее повече техники за лечение, толкова е по-висока неговата квалификация".

Затова съветва пациентите, когато търсят лекар, да избират не по симпатии, а по това какво е учил, и какво е направил, къде е публикувал и как се е развивал през годините.

Коментари