Публикация

Нова наредба за COVID-19 изготви Здравното министерство

Нова наредба за COVID-19 изготви Здравното министерство

Нова проектонаредба за условията и реда за диагностика, профилактика и контрол на COVID-19 предлага Министерството на здравеопазването. 

 

Проектът е публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването за обществено обсъждане до 24 декември 2023 г.  В мотивите се казва, че приемането се налага заради промените в Закона за здравето, с които

заболяването бе премахнато от списъка на острите заразни болести,

при които болни заразоносители подлежат на задължителна изолация. С проекта се отменя досегашната.

 

За диагностика на заболяването, са посочени лабораторните методи за доказване на причинителя на COVID-19 – SARS-CoV-2, както и лечебните и здравните заведения, в които тя може да се провежда.

 

За определяне разпространението на вирусните варианти в страната, което е от значение на развитието на епидемичния процес на заболяването и евентуалното планиране на противоепидемични мерки за неговото ограничаване, е вписано изискване за целогеномно секвениране на 10% от положителните проби, доказани по метода на PCR. Описани са конкретни условия, на които следва да отговарят пробите с цел извършване на последващ епидемиологичен анализ на регистрираните случаи на нови варианти.

Задължителна карантина само със заповед на минитъра на здравеопазването

Задължителна изолация на болни от и заразоносители на COVID-19 и задължителна карантина на техните контактни лица се прилагат само в случаите, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор. Описан е конкретен ред за изолация и карантина при такива случаи.

 

Въведено е уточнение, че при липса на задължителна изолация, по време на боледуване пациентите се самоизолират, за да не заразят възприемчиви към заболяването хора, без прилагане на нормативноопределени ограничителни мерки.

За контактните е определено 

как ше се провежда медицинско наблюдение от общопрактикуващ лекар или от медицинския специалист

в организираните колективи, който ги обслужва. Целта на наблюдението е своевременно ограничаване на новозаболялелия от контакт с другите в колектива, в дома, на месторабота, и намаляване на възможността за тяхното заразяване. Освен това, чрез ранно откриване на първи признаци и симптоми на заболяването се създава възможност за провеждане на лечение още в първите дни на инфекцията и евентуално намаляване на тежестта и продължителността на протичане на заболяването.

 

Посочени са периоди за самоизолация при регистриране на случай на COVID-19, както и на медицинско наблюдение на контактни лица, в т.ч. и в организирани колективи.

Периодът за самоизолация е до 14 дни,

в зависимост от тежестта на протичане на заболяването и по преценка на лекар.

 

Продължителността на медицинско наблюдение при контактни лица пък е съобразена с продължителността на инкубационния период и прилаганата практика в някои държави за наблюдение на контактни лица за период от 10 дни, в който се очаква да проявят симптоми на коронавирусна инфекция.

Регламентирана е дейността на Националната информационна система за борба с COVID-19

като част от Националната здравноинформационна система. Описано е съдържанието на системата, както и лицата, които са задължени да вписват информация и нейното съдържание.

 

Системата ще осигурява информация за всички потвърдени случаи на COVID-19 и за направените ваксинации, на база на която ще се изготвя оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението COVID-19 в страната.

Коментари