Публикация

Над 500 обучени във ВМА на „платинените 10 минути”

Над 500 обучени във ВМА на „платинените 10 минути”

Над 500 души са обучени във Военномедицинския симулационен тренировъчен център – единственото по рода си съоръжение в България за подготовка на военномедицински специалисти.

Центърът, който бе открит в края на 2021 г., е проектиран по американски образец

а при подготовката на бойни санитари, санитарни инструктори и курсанти военни лекари се използват високотехнологични манекени, които могат да симулират основни жизнени функции на човешкия организъм, различни патологични състояния и бойни травми. Освен това позволяват „извършване“ на мускулни, подкожни, артериални и венозни манипулации. В допълнение е наличен и ултразвуков симулатор за спешна ултразвукова диагностика в полеви условия.

Преди броени дни формирования на ВМА демонстрираха в центъра способности за реакция в извънредна ситуация

и получиха оценка „Боеготов” при сертифициране. В хода на тактико-специални занятия медици под пагон демонстрираха умения при възникване на кризисни ситуации с голям брой пострадали и при настъпване на авария в хвостохранилище с вероятно отделяне на опасни вещества в околната среда. Действията на екипите бяха оценени съгласно изискванията, заложени в стандартните оперативни процедури. След получаване на сертификати, формированията ще поддържат готовност за активиране и изпълнение на задачи в национални или коалиционни операции.

Общо 538 са обучените от създаването на центъра до момента

От тях 263 са бойни санитари, по 18 цивилни и военни парамедици, 98 души са преминали курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), пет екипа или 20 души, участващи в многонационални операции (Мали), както и над 100 служители на министерство на правосъдието, военно разузнаване, Академията на МВР и други институции за оказване на спешна медицинска помощ в екстремни ситуации.

Бойните санитари на практика са „платинените 10 минути”, защото те държат в ръцете си живота на ранените войници

на бойното поле, докато на място дойде лекар. Смело мога да заявя, че няма друг такъв център в Европа. И продължаваме да го надграждаме – до края на годината трябва да е монтиран и хеликоптер-симулатор, който ще се използва за обучението по авиомедицинска евакуация. В проект е и изграждане на сертифицирана хеликоптерна площадка. През следващата година трябва да изградим и медицинския тренинг център за клинични специалности, в който ще има симулатори, на които да се упражняват различни манипулации и операции, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Коментари