Публикация

Медик от ВМА с приз „Лекар на годината”

Медик от ВМА с приз „Лекар на годината”

Проф. Любомир Алексиев, началник на Катедра „Авиационна и морска медицина” към Военномедицинска академия (ВМА), бе отличен на годишните награди „Лекар на годината” на Столичната колегия на Български лекарски съюз (БЛС).

Признанието в категория „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“

му бе връчено от заместник-министъра на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски.

 

Това е поредно отличие за школата „ВМА” – на 19 октомври, когато отбелязваме празника на българския лекар, отличия от БЛС получиха двама хирурзи – професор д-р Неделчо Цачев, д.м., ръководител на Катедра „Ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия” за „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, и старши лейтенант д-р Светозар Марангозов, който е част от екипа на Клиниката по съдова хирургия, в категорията за млади медицински надежди на България „Ти си нашето бъдеще“.

Проф. Любомир Алексиев, д.м., е ръководител на Катедра „Авиационна и морска медицина” на Военномедицинска академия (ВМА)

Роден е на 05.11.1956 г. в София, където завършва и медицина. Има придобити специалности по „Вътрешни болести“ и „Авиационна медицина“. През 2007 г. защитава дисертация на тема: „Военномедицинска експертиза за летателна служба – организационно и структурно усъвършенстване в съвременните въоръжени сили на Република България”.


Има множество курсове и квалификации, сред които:

 

  • Курс по Авиомедицинска евакуация във Фюрстенфелдбрук и Рамщайм (Германия), както и в Хърватия;
  • Курс по Авиомедицинска експертиза и човешки фактор в Австрия, Германия и Холандия;
  • Завършен курс „Медикаментозно лечение на авиационен персонал“;
  • Член на работна група на Европейската асоциация по аерокосмическа медицина (ESAM) за създаване на единни европейски стандарти по аерокосмическа експертиза.

В професионалната си визитка има записани редица отговорни длъжности, в това число и заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване в страната и извън територията на страната. През 1987 г. започва работа като лекар-борден в системата за Авиомедицинска евакуация (MEDEVAC) на Българската армия. Бил е началник на Военномедицинска комисия – ВМА; на Център по военномедицинска експертиза – ВМА; Департамент „Военна медицина“; на Научноприложен център по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина – ВМА.


От 2020 г. до момента е ръководител на катедра „Авиационна и морска медицина” – ВМА:

  • Учебно-преподавателска дейност, фокусирана върху изнасяне на лекции и провеждане на практически занятия по авиационна медицина и физиология, авиомедицинска експертиза, човешки фактор в авиацията, управление на ресурсите на екипажа и други;
  • Провеждане на научни изследвания в областта на авиационната медицина и човешкия фактор в безпилотната авиация;
  • Международна дейност в областта на авиационната и космическа медицина;
  • Осъществяване на консултативна и експертна дейност;
  • Председател на Комисия за специалност по Авиационна медицина;
  • Участие в журита по специалността „Авиационна медицина“;
  • Рецензент на научни трудове.

Научните му изследвания са фокусирани върху основните проблеми на авиационната медицина, организация на военномедицинската експертиза за годност за военна служба (включително за участие в мисии зад граница), ролята, мястото и задачите на авиомедицинската евакуация при медицинското осигуряване на Въоръжените сили на Република България.


Проф. Любомир Алексиев е главен координатор на експертен съвет по Авиационна медицина към Министерството на здравеопазването.


През 2023 г. заедно с екипа на катедра „Авиационна и морска медицина” участват активно в изготвянето на програмата и обучението на първите в България медицински специалисти за „Оказване на спешна медицинска помощ по въздуха".
Има множество награди за проявен професионализъм през годините. Повече от 20 години работи активно за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация и достойно защитава името на българския лекар.
Автор и съавтор е на над 100 научни публикации в български и международни специализирани медицински издания в областта на авиационната медицина. Автор на 5 монографии и 3 учебни помагала.
Член е на: Европейската асоциация по авиокосмическа медицина (от 2007 г. до момента); Международната академия по авиационна и космическа медицина (от 1998 г. до момента), представител на България в работната група по авиационна медицина към Агенцията по стандартизация на НАТО (1996 г.), американската Авиокосмическа асоциация (от 1996 г. до момента).
Председател е на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина (от 1992 г. до момента).

Коментари