Публикация

Д-р Брънзалов: БЛС няма да позволи лекари да работят срещу 0 лева

Д-р Брънзалов: БЛС няма да позволи лекари да работят срещу 0 лева

Заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов изрази надежда да се прояви политически разум и парламентът да гласува бюджета на здраве, „защото от това зависи здравето на всички българи“.


„Всички политици в предизборните кампании пишат, че здравеопазването им е приоритет. Не се получава на практика. Да мислят в една посока и да са доволни лекари и пациенти“, посочи той пред Bulgaria ON AIR.


По думите му

парите за здраве няма как да бъдат намалени

„8,15 млрд. лв. на 6,5 млн. здравноосигурени лица в България - пада се по около 1200 лв. годишно, по 100 лева месечно за здраве. В тези 100 лева влиза: раждане на бебе, детска консултация, поставяне на безплатни ваксини, острите случаи, профилактични прегледи на всички граждани, диспансерно наблюдение, консултации със специалист, хоспитализациите, закупуването на лекарства и поддържане на болниците“, обясни д-р Брънзалов.


Той подчерта, че

имаме много да наваксваме в сравнение с другите европейски страни

„Доволен съм, че вече през бюджета на НЗОК се правят политики, които изместват тежестта. Няма да позволим като Лекарски съюз да се карат нашите колеги да работят срещу 0 лева. Примерно - клиничните процедури, които се правят за онколечение. След изготвяне на този протокол, пациентът си получава безплатно лекарството, а аптеката получава пари за това, че отпуска това лекарство“, каза още д-р Брънзалов.

 

Личните лекари с удоволствие ще извършват превенция, но се надяват да не извършват единствено те профилактичните прегледи, стана ясно още от думите му.

„Първата стъпка е информационна кампания по всички медии. Обществото не знае какво включва профилактичният преглед“, изтъкна д-р Брънзалов.

Зам.-председателят на БЛС отбеляза, че сме имали 2 млн. хоспитализации и настояват тези обеми да бъдат намалени, а цените на клиничните пътеки да бъдат увеличени.

 

Източник: Bulgaria ON AIR

Коментари

Като става дума за финансиране в здравната система да започнем с това, че държавните агенции не осигуряват нито софтуера, нито финансирането му за отчетността  на лекарите към тях.  Добре е да се започне с нещо толкова елементарно като този факт.  Нека да се обърне внимание, че лекарите са принудени сами да си финансират софтуера за отчетност към институциите.