Публикация

Още две имена в „Дървото на живота” във ВМА

Още две имена в „Дървото на живота” във ВМА

Донорството е живот!


Трудно, но съдбоносно решение!


В навечерието на коледните празници „Дървото на живота“ във Военномедицинска академия (ВМА) бе обогатено с имената на последните донори, дали шанс на други да живеят. Листчетата бяха закачени от проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, и проф. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология.


Ежегодно през месец октомври Съветът на Европа организира кампанията с цел повишаване осведомеността за важността на донорството и трансплантацията на органи като възможност за спасяване и подобряване на животи.


По традиция, на този ден ВМА изказва своята признателност и благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Както и към всички екипи, които са ангажирани с трансплантационния процес.

През 2023 г. във ВМА са извършени 12 чернодробни трансплантации

Академията разполага с няколко изключително добре подготвени екипи, готови да реагират във всеки един момент. От няколко месеца Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология разполага с напълно обновени, ултрамодерни операционни зали, оборудвани с най-съвременна апаратура – в абсолютен унисон с виждането на ръководството на Академията за развитие на трансплантационната програма.

Коментари