Публикация

Пакет имунен статус и изследвания за сърце сред профилактични кампании на „ЛИНА”

Пакет имунен статус и изследвания за сърце сред профилактични кампании на „ЛИНА”

И през 2024 г. „ЛИНА” предлага на пациентите богат избор от профилактични кампании. Те важат в самостоятелните филиали на лабораторията в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Единственото необходимо, за да се включите в тях, е да посетите най-близката „ЛИНА”. Направление от лекар или запазване на час НЕ са необходими. Таксата манипулация е 2 лв.

 

Актуални профилактични кампании – януари и февруари 2024

 

Имунен статус: Пълна кръвна картина - 16 показателя; С-реактивен протеин; ASO; IgG; IgA; IgM; C3 фракция; C4 фракция на намалена цена от 81.80 лв. на 61.00 лв.

 

Имунната система е тази, която ни защитава от различни чужди нашественици като бактерии, вируси, гъбички и др. Тя представлява съвкупност от клетки,тъкани и органи, които си взаимодействат и взаимоповлияват и по този начин осъществяват своята протективна роля. Имунната система осъществява своята функция както чрез клетки - Т и В лимфоцити, NK клетки и др., така и чрез различни вещества, произвеждани от тези клетки и от други органи и системи - това са имуноглобулините: IgG, IgМ, IgА, IgЕ, С-реактивният протеин, факторите на комплемента С3, С4 и др.

 

В кои случаи е препоръчително да изследваме имунната си система?

 

  • Често боледуване от заболявания като: фарингит, тонзилит, бронхит, пневмония, цистит
  • Хронични възпалителни заболявания
  • Неизяснени температурни състояния
  • Хронична умора
  • Автоимунни заболявания
  • Алергии

 

Допълнителна информация за изследванията

 

Имуноглобулините или антителата: IgG, IgМ , IgА, IgЕ играят ключова роля в имунитета. Те представляват протеини, които се произвеждат от имунната система в отговор на въздействието на редица микроорганизми, различни вещества, а в някои случаи дори ракови клетки. При първия контакт с тях имунната система ги разпознава и произвежда имуноглобулини (антитела), които могат да се свързват със съответните антигени и да ги неутрализират. При последваща среща на организма със същите чужди  антигени - клетките на имунната памет водят до по-бързото производство на по-качествени антитела.

 

C–реактивен протеин (CRP) е протеин, който се произвежда от черния дроб в отговор най-често на бактериална инфекция, възпаление, автоимунно заболяване или друг тип реакции на имунната система. Стойностите на CRP при здрави хора са ниски и нарастват при различни патологични процеси. Високите стойности на CRP най-често са признак за бактериална инфекция.

 

ASO –(антистрептолизинови) антитела  се образуват седмица до месец след началото на стрептокова инфекция. (Най-често това е стрептококовият фарингит или тонзилофарингит.) Нарастват за 3 до 5 седмици, след което започват да спадат. Изследването се назначава на пациенти, при които има съмнения, че симптомите им се дължат на усложнения, свързани с неотдавна прекарана стрептококова инфекция. Такива усложнения са ревматизъм, глумерулонефрит, ендокардит и др.

 

Пакетът включва и пълна кръвна картина с 16 показателя, която е задължителна първа стъпка. Резултатите трябва да се интерпретират от специалист.

 

Грижа за сърцето: ЛДХ (LDH);  креатинкиназа (KK); креатинкиназа - MB фракция; липопротеин (a); високочувствителен CRP на намалена цена от 60.00 лв. на 46.00 лв.

 

Съчетавайки тези анализи, получаваме комплексна картина за състоянието на сърцето. Те предоставят възможност за ранно откриване на потенциални проблеми и предприемане на подходящи мерки. Кръвните проби се вземат лесно и безболезнено, като високочувствителният CRP се препоръчва след пълно възстановяване след възпалителни събития.

 

Повече за анализите

 

LDH (LDH): Изследването на LDH предоставя информация за различни клинични състояния, включително миокарден инфаркт, възпалителни процеси и някои хематологични заболявания. Високите стойности могат да бъдат сигнал за различни заболявания.

 

Креатинкиназа: Това е ензим, който се намира предимно в клетките на скелетната мускулатура, миокарда и мозъка. Повишените му концентрации в кръвта говорят за увреда на клетките, които го съдържат, и могат да се наблюдават при миокарден инфаркт, миокардити, токсична увреда на сърдечния мускул, миозити, мускулни дистрофии, миопатии, при тежко физическо натоварване, оперативни интервенции, мускулни инжекции, епилепсия и др.

 

Креатинкиназа-МВ фракция: Тази фракция на креатинкиназата, предимно присъстваща в сърдечния мускул, е чувствителен индикатор за неговата некроза. Дори и леки повишения са сигнал за сърдечна увреда . Степента на повишение на СК и СК-МВ корелира с размера на засегнатата миокардна област. Причината за повишените стойности на тези два ензима трябва да се интерпретира от лекуващия лекар, съобразно клиничното състояние на пациента и резултатите от други диагностични изследвания и методи. 

 

Липопротеин (а): Изследването на липопротеин (а) е ключово за откриване на скрит риск от инфаркт или инсулт, свързан с високи концентрации на тази атерогеннна липидна частица, които са генетично обусловени.

 

Високочувствителен CRP: Като добре познат маркер за оценка на риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт, този протеин алармира за  ускорен атеросклеротичен процес в организма. Добре е резултатите да се тълкуват от специалист.

 

Пакет „Метаболитен - основен“: кръвна захар; пикочна киселина; холестерол (CHOL); HDL-холестерол; LDL-холестерол; VLDL-холестерол; триглицериди; АсАТ; АлАТ; TSH  на намалена цена от 34.50 лв. на 27.00 лв.

 

Какво е метаболизъм? Накратко това е обмяната на веществата в организма, от които зависи както външният ни вид, така и нашият тонус. В пакет „Метаболитен –основен” са включени изследвания за добрия и лошия холестетол, бъбреците, черния дроб и хормон за функцията на щитовидната жлеза. Тъй като в него има и измерване на кръвна захар и пикочна киселина, той е чудесен за скрининг на диабет и подагра. Препоръчително е да се извършва сутрин на гладно и преди приема на кафе и напитки с кофеин.

 

Пакет „Метаболитен - разширен“: пикочна киселина; холестерол (CHOL); HDL-холестерол; LDL-холестерол; VLDL-холестерол;  триглицериди; АсАТ; АлАТ; ГГТ; FT4;TSH; Anti-TPO; HOMA индекс; HbA1c (гликиран хемоглобин) на намалена цена от 99.00 лв. на 69.00 лв.

 

Този пакет надгражда предишния, тъй като в него са добавени още изследвания. Особено  подходящ е за контрол на състоянието на пациенти с преддиабет и диабет, тъй като включва индекс инсулинова резистентност и гликиран хемоглобин. Последният е препоръчително да се проследява на  няколко месеца. Разширеният пакет предлага и измерване на ензими на черния дроб и бъбреците, както и антитела на щитовидната жлеза. Това го прави изключително информативен за състоянието на пациента. Отново е препоръчително  изследванията в него да се извършват сутрин на гладно преди приема на кафе и напитки с кофеин.

 

Електролитен баланс: калций (Ca); фосфор (P); магнезий (Mg); калий, натрий и хлор  на намалена цена от  25.00 лв. на 19.00 лв.

 

Тези изследвания са особено важни за оценка на общото здравословно състояние и за предотвратяване на различни заболявания, свързани с дисбаланс на минералите и електролитите. Пакетът дава информация още за: здравината на костите, обмяната на веществата, баланса на течностите, работата на нервната система. Той е подходящ и за  хора с хипертония и проблеми с кръвното налягане.

 

Витамини  по избор: от Витамин B12 на намалена цена от 20.00 лв. на 16.00 лв. и Витамин D (25-Hydroxyvitamin D) на намалена цена от 25.00 лв. на 19.00 лв.

 

Витамин B12 има голяма роля в синтеза на миелин - вещество, обвиващо нервните влакна. Този процес е от съществено значение за правилното функциониране на нервната система, подпомагайки преноса на сигнали между нервите. Витамин B12 участва в преобразуването на хранителните вещества, особено на въглехидратите в енергия. Този процес е от съществено значение за поддържането на енергийния метаболизъм и борбата със симптоми като умора и слабост. Той е необходим за образуването на червени кръвни клетки, които транспортират кислород в тялото. Недостигът на този витамин може да доведе до анемия и други проблеми със здравето, но прекомерните му нива също не са желателни. Затова преди да започнете прием на хранителни добавки, които го съдържат, първо посетете лабораторията.

 

Витамин D е важен за абсорбцията на калций и фосфор, които имат отношение към здравето на костите и зъбите. Неговият недостиг може да доведе до остеопороза и други проблеми с костите. Витамин D играе роля в регулацията на имунната система и е свързан с по-нисък риск от инфекции, възпалителни заболявания и автоимунни болести.

 

Препоръчително е изследванията на тези витамини да се правят сутрин на гладно. Две седмици предварително Витамин B12  не трябва да е приеман под формата на медикаменти или хранителни добавки.

 

Щитовидни хормони по избор: FT3 на намалена цена от 12.00 лв. на 7.00 лв.;  FT4 на намалена цена от 12.00 лв. на 7.00 лв. и TSH на намалена цена от 12.00 лв. на 7.00 лв.

 

Това са три от основните хормони, от които зависи дали щитовидната жлеза работи правилно. Тъй като различните заболявания, свързани с нея, могат да доведат до хипер и хипо функция всеки от тези хормони има своето диагностично значение. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират. Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин на гладно и преди приема на напитки със съдържание на кофеин.

 

Полов хормон по избор от: LH на намалена цена от 14.00 лв. на 11.00 лв.; FSH на намалена цена от 14.00 лв. на 11.00 лв.; Progesterone на намалена цена 14.00 лв. на 11.00 лв.; Testosterone на намалена цена от 14.00 лв. на 11.00 лв.; Estradiol на намалена цена от 14.00 лв. на 11.00 лв.; Prolactin на намалена цена от 14.00 лв. на 11.00 лв.

 

Ако имате нередовен менструален цикъл, планирате ин витро процедура или имате неуспешни опити за забременяване, тези изследвания ще Ви бъдат необходими. Напомняме, че LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл, а Progesterone - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи.

 

Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

 

Медицинска лаборатория „ЛИНА“ е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат във всеки от самостоятелните ѝ филиали в страната. Такса венепункция: 2 лв.

 

Коментари