Публикация

През 2023 г. бяха направени 48 трансплантации

През 2023 г. бяха направени 48 трансплантации

У нас през 2023 г. са извършени 42 трансплантации, това е най-големият брой за последните три години у нас. Още 6 са присадените органи на чужденци, така общият брой става 48 при 22 донорски ситуации.

Най-много са бъбречните трансплантации,

сочи статистиката на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Те са 27, като 25 от тях са от трупен донор, а 2 – от жив донор.  В УМБАЛ "Александровска" са извършени 15, а останалите 12 – в УМБАЛ „Лозенец“. 

 

За предходната 2022 г. бъбречните трансплантации са 12, а през 2021 г. те са били общо 33.

 

Три са сърдечните трансплантации, извършени през изминалата година в България – и трите направени в УМБАЛ „Св. Екатерина“. Според статистиката в предходните две години са по две.

 

Общият брой на чернодробните трансплантации у нас пък през 2023 г. е 12, като

те са двойно повече от извършените през 2022 г.

и с една по-малко от трансплантациите, направени през 2021 г. Всички чернодробни трансплантации у нас са извършени във Военномедицинската академия.

 

Няколко донорски ситуации у нас от изминалата година пък помогнаха да се даде шанс за живот и на чужди граждани. Такъв бе случаят от 7 август, когато румънски пациент получи шанс за пълноценен живот с черен дроб от българин, изпаднал в мозъчна смърт.

 

При друга донорска ситуация – на 28 септември,

трима румънски граждани получиха бъбреци и черен дроб

от изпаднала в мозъчна смърт 76-годишна жена във Велико Търново.

 

Само ден по-късно – на 29 септември, бе реализирана нова донорска ситуация във Варна, като сърцето на пациентката с мозъчен кръвоизлив бе предоставено на Румъния.

Последният оповестен случай пък бе от 16 ноември, когато след реализирана донорска ситуация черният дроб на изпаднал в мозъчна смърт мъж бе предоставен на северната ни съседка и получен от румънска пациентка.

Коментари