Публикация

Изграждаме с бързи темпове 3 стратегически обекта

Изграждаме с бързи темпове 3 стратегически обекта

На територията на най-голямата болница у нас  - УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив, с бързи темпове напредва строителството на новия 7-етажен лечебно-диагностичен корпус за деца, 4-етажния паркинг и новата хеликоптерна площадка. Всички ще бъдат функционално и конструктивно свързани с основния корпус на лечебното заведение на бул. Пещерско шосе. Стартът на строителството беше поставен преди няколко месеца

и се очаква да бъдат завършени до средата на 2025 г.

В края на февруари беше направена първа копка на лечебно-диагностичния корпус за детски, хематологични и онкологични заболявания. Най-мащабният проект за строителство, стартиран от повече от 30 години в най-голямото държавно лечебно заведение, включва строително-монтажни работи по изграждане на нова сграда с разгърната застроена площ от близо 18 хил. кв. метра, със седем етажа и сутерен, свързани с двуетажна топла връзка с хирургическия блок на болницата. Към момента строежът изпреварва предварителния график и до дни изпълнителят планира полагането на плочата на 7-ия етаж.

 

Дейностите текат бързо, безпроблемно и плавно, строителите работят независимо от лошите метеорологични условия, вече се действа и по системите за отопление, вентилация и климатизация, а съвсем скоро предстои поставянето на дограмите на първи и втори етаж.

 

Пребазирането на Клиниката по педиатрия и осигуряването на подходящи условия е

от изключително значение за децата от цяла Южна България,

тъй като тя е единствена в региона по капацитет на специалистите и медицинските дейности. Всяка година в клиниката се хоспитализират над 5500 малки пациенти с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, гастроентерологични, неврологични, онкохематологични и други. През Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 000 деца.


Независимо че през последните години сме свидетели на мащабно благоустрояване на площите около държавната болница и на изграждането на нова пътна и пешеходна инфраструктура, през лятото беше даден официален

старт на строителството на многоетажния паркинг за над 600 автомобила

и площ от около 20 хиляди кв.м. Същият ще разполага със зарядни станции за електрически автомобили, а 10% от паркоместата ще са за хора с увреждания.

 

С особено значение за спешната помощ е завършването на новата хеликоптерна площадка, която ще се отличава с възможността за приземяване и излитане на всички класове хеликоптери. Ръководството на университетската болница следи стриктно строителството и на двата обекта, а целта е ясна – осигуряване на възможно най-добрите условия за пациентите и служителите на лечебното заведение.

 

„Големите инвестиционни обекти, по които работим в момента, са от изключително значение за качеството на медицинското обслужване, което можем да предложим на нашите пациенти. Безспорно важен фактор за успешното им приключване е високата чувствителност, с която ние самите се отнасяме към темата за осигуряването на по-добро здравеопазване с модерни бази и иновативни технологии. Като ръководство на УМБАЛ „Свети Георги“, ние ще продължаваме да полагаме всички необходими усилия, контрол и мерки за бързо и качествено завършване на всички стратегически проекти”,

сподели изпълнителният директор на болницата проф. д-р Карен Джамбазов.

 

През 2023 година двата инвестиционни проекта на болницата спечелиха престижни награди. За многоетажния паркинг на УМБАЛ „Свети Георги“ беше присъдено отличие за “Най-добър проект с обществено значение 2023”, а проектът за нов детски лечебно-диагностичен корпус бе отличен за най-добра инвестиция в детското здравеопазване за 2023 година.

Коментари