Публикация

За първи път в България жена с трансплантиран черен дроб стана майка

За първи път в България жена с трансплантиран черен дроб стана майка

Животът на 29-годишната Петя Йорданова от Димитровград е низ от чудеса. Две години след успешна трансплантация на черен дроб, на празника на Свети Мина – чудотворец и покровител на семейството, Петя сбъдва мечтата си да стане майка. Бременността й проследява проф. д-р Иван Костов в СБАЛАГ „Майчин дом“. Бебето Рая се ражда по естествен път 40 дни по-рано. За новороденото в продължение на 43 дни се грижиха неонатолозите от СБАЛАГ "Майчин дом“.

 

Петя е диагностицирана с тежко автоимунно заболяване на черния дроб в детско-юношеска възраст, като през годините състоянието й се усложнява. 2019 г. е най-критична за нея, тъй като изпада в чернодробна кома, а лекарите не хранят големи надежди, че ще оцелее. Но тя се преборва и се събужда навръх Голяма Богородица. От този момент трансплантацията е единственото спасение за нея. Отново на голям християнски празник, на Димитровден, през 2021 г. Петя влиза в операционната на Военномедицинската академия за първата у нас сплит трансплантация.

Извършва я екипът на проф. Никола Владов, чернодробен хирург и трансплантолог

А докато чака за животоспасяващата операция, е под наблюдението на проф. Крум Кацаров и целия екип гастроентеролози от ВМА.

 

След чудото с трансплантацията, Петя забременява. По препоръка на проф. Владов тя е пренасочена за проследяване от проф. д-р Иван Костов от „Майчин дом“.

„Бременността при пациентки с трансплантирани органи винаги е огромно предизвикателство за акушер-гинеколога, защото тези жени подлежат на терапия с имуносупресори цял живот. Особено когато става дума за черен дроб, който е така да се каже лабораторията на организма. Предизвикателството е огромно, като в този случай имаме жена с трансплантиран черен дроб, която е забременяла естествено. И  предвид тези рискове ми се обади проф. Никола Владов. Ние си партнираме много добре с екипите на проф. Владов и на проф. Крум Кацаров през годините и те са мои добри приятели в живота. Рисковете идват от това, че най-сериозните усложнения в една бременност касаят автоимунни процеси - като прееклампсия и ХЕЛП синдром, където основно участие заема именно черният дроб.

 

И затова трябваше да бъдем изключително прецизни и внимателни в проследяването на тази бременност, защото се чувствам отговорен не само за живота на майката и бебето, а и отговорен пред огромното усилие на колегите – проф. Кацаров и проф. Владов, които успешно са направили трансплантацията на Петя и тя живее втори живот.

 

Когато видях Петя с нейния съпруг и бебето на изписването заедно с двамата професори от ВМА – се почувствах истински щастлив.“, каза проф. Иван Костов при изписването на малката Рая от Клиниката по неонатология в „Майчин дом“.

„Благодаря на моя акушер-гинеколог проф. Иван Костов за грижите и за професионализма! Благодаря на целия екип на „Майчин дом“ за отношението, за това, че аз и моята дъщеричка Рая сме живи и здрави! Пожелавам на всички бъдещи майки да изпитат това щастие, което аз изпитах и техните бебчета да бъдат здрави и благословени!“, сподели Петя.

Коментари