Публикация

Безплатна ехомамография за рак на гърдата през февруари, март и април в ИСУЛ

Безплатна ехомамография за рак на гърдата през февруари, март и април в ИСУЛ

Безплатна ехомамография за рак на гърдата ще се провежда всеки вторник и сряда от 14:00 до 16:00 часа в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Кампанията ще продължи 3 месеца – февруари, март, април 2024 година.

 

Необходимо е предварително записване на тел. 02/9432481, 02/9432490 (всеки делничен ден от 08:00 до 16:00 часа).

 

На снимката: Новият ехограф, който е от примиум класа на японския производител на медицинска апаратура Canon Medical Systems.

Ехомамографията ще се осъществява с нов ехографски апарат

от премиум класа на японския производител на медицинска апаратура Canon Medical Systems, който отскоро е въведен в експлоатация в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Новият апарат разполага с по-обширен набор от софтуерни приложения и с повече трансдюсери, което разширява спектъра на диагностичните му възможности.

 

Уредът е снабден с пълната гама от трансдюсери за конвенционална диагностика и софтуерни пакети , предоставящи възможности за прецизна диагностика на:

  • обширен спектър от заболяванията на коремните органи;
  • малкия таз;
  • шията;
  • меките тъкани, включително опорно-двигателния апарат;
  • големи слюнчени жлези;
  • щитовидна жлеза;
  • гърди (ехомамография);
  • лимфни възли;
  • мускули, стави, сухожилия;
  • паренхимни и кухи органи на коремната кухина.

Уникалната технология Beam+ предоставя изображения с висока разделителна способност

усъвършенствано проникване в дълбочина на тъканите и по-малко артефакти. С пълен набор от клинични приложения, както и за извършване на по-сложни изследвания Aplio a-series предоставя автоматични измервания, подпомагани от изкуствен интелект, осигурява увеличен контраст на изображението и намален шум от петна за подобряване на визуализацията.

 

***
Извън кампанията за профилактика на рак на гърдата всеки пациент може да си запише час за изследването с новия апарат на тел. 02/9432481, 02/9432490, всеки делничен ден от 08:00 до 16:00 часа. Отделението работи с направления по НЗОК, доброволно здравно осигурителни фондове и срещу заплащане.


****
За рака на гърдата

Изчислено е, че в България всяка година около 4000 жени чуват страшната диагноза. Според Национален раков регистър от 2017 г. ракът на гърдата е на първо място по честота при жените и представлява 26,8 % от всички онкологични заболявания при тях. За съжаление у нас в 68% от случаите заболяването се диагностицира късно – в стадий II и III, и едва 12% в стадий 0-I, когато прогнозата е най-добра.


За Центъра за комплексна терапия на рак на гърдата в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ функционира един от големите центрове за комплексно лечение на рак на гърдата в България. Той обединява специалисти от клиниките по хирургия, образна диагностика, онкология и лъчелечение и Отделението по обща и клинична патология.

 

Това е единственото място в България, където се извършва интраоперативна радиотерапия (ИОРТ) при лечение на ранен карцином на гърдата. Органосъхраняващият метод беше въведен успешно в Клиниката по хирургия от екипа на доц. Теофил Седлоев през 2015 г. и вече се прилага рутинно в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ при добре подбрани пациенти.

 

Коментари