Публикация

Учредиха Национално сдружение на лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ

Учредиха Национално сдружение на лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ

Лекари учредиха Национално сдружение на лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ (НСЛЗСИМП). То бе представено на специална пресконференция, която се проведе на 11 януари 2024 г. в сградата на БЛС.  Мотото на събитието беше: „НСЛЗСИМП – С МИСИЯ ЗА ПО-ДОБРО ЗДРАВЕ”.

 

По време на конференцията беше обсъдено как се е родила идеята за Сдружението, кое налага неговото съществуване, кои са членовете му, за какви цели ще работят и какво е да си специалист в малко населено място.

 

Д-р Катя Ганова, председател на НСЛЗСИМП, сподели мотото на Сдружението, като подчерта, че

крайната цел е по-добро здраве за всички

„Националното сдружение на СИМП е доброволна неправителствена организация и неполитическа организация на лекарите специалисти, работещи в извънболничната медицинска помощ. Основните проблеми, които стоят пред СИМП, са еднакви както в големтие, така и в малките общини. Така възникна идеята да обединим лечебните заведения за СИМП в цялата страна.”.

Д-р Красимир Пейчев, заместник-председател на Сдружението, сподели:

„Ние попълнихме последната брънка по веригата, която някакси беше скъсана. Сега вече лекарското съсловие е обхванато от всички видове организации – лични лекари, СИМП, болници.”

Доц. Галина Павлова, заместник-председател на Сдружението каза, че

повече от 25 г. не се използва пълния капацитет на СИМП

Доц. Павлова подчерта, че е важно младите лекари да работят, да специализират и да се развиват в СИМП.

 

Д-р Ясен Янев обърна внимание на важнотстта на скрининговите програми, на ролята на НЗОК, както и на същността на Национална здравноинформационна система (НЗИС).

 

Д-р Мария Ганчевска, член на УС на НСЛЗСИМП, сподели:

„Тези, които остаряват, трябва да остаряват в добро здраве. За да остаряват в добро здраве им трябва грижа от различни специалисти, подпомагани естествено от общопрактикуващия лекар, затова е много важна колаборацията между специалистите, личния лекар и дори бих казала и семейството на възрастните хора.”

Д-р Атанас Грунов, секретар на Сдружението: „Медицината в последните години се развива страшно бързо, технологиите напредват страшно бързо. Нормативните наредби обаче изостават. Целта на нашето сдружение е да подобрим състоянието и да работим за благосъстоянието на пациента, за по-доброто му здраве.”

Яна Кашилска, Председател на Контролна комисия на НСЛЗСИМП : „Бъдещето вече е настояще и много от европейските страни, ще дам за пример Полша, въведоха и включително Касата финансира телемедицината.”

 

Тя добави, че има стъпки в тази посока и вече активно се говори за нормативни промени и включването на телемедицината, като възможност да се предлагат здравни услуги на пациенти, които живеят в отдалечени райони чрез модерни устройства, отговарящи на всички медицински стандарти.

Коментари

Здравейте, смятам, че сдружението трябва да участва в преговорите за НРД.

Много на временно и нужно. Моля дайте координати. Ще обособим регионален клон на организациятя

дайте контакти,как  и къде можем да правим коментари,предложения и т.н.