Публикация

Ново споразумение гарантира наличието на критично важните лекарства в ЕС

Ново споразумение гарантира наличието на критично важните лекарства в ЕС

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните

 

Франк Ванденбрук, заместник министър-председател и министър на социалните въпроси и общественото здраве на Белгия

 

В един силен Европейски здравен съюз всеки трябва да има своевременен и равен достъп до лекарства. Това е в същността на предприетите от ЕС мерки през последните няколко години, по-специално чрез фармацевтичната стратегия на ЕС. Като част от тази цел справянето с недостига на лекарства и увеличаването на сигурността на доставките им са от голямо значение както за Комисията, така и за държавите членки на ЕС.

С поставеното днес начало на работата по Алианс за критично важните лекарства ще се увеличи производството на такива лекарства в ЕС и ще се диверсифицират международните вериги на доставка.

Това е решаваща стъпка в борбата ни за справяне с недостига и за намаляване на зависимостта на ЕС от трети държави

Като се опира на успешния опит на алиансите за акумулаторните батерии и на суровините, Алиансът за критично важните лекарства бележи зараждането на нов вид сътрудничество между Комисията, правителствата на държавите, промишлеността и гражданското общество. Алиансът представлява нов индустриален елемент на Европейския здравен съюз, който ще осигури по-добра защита на доставките на лекарства за пациентите.

Недостигът на лекарства все повече се превръща в проблем за пациентите в ЕС. Миналата зима родители отчаяно се опитваха да се сдобият с лекарства, за да лекуват децата си, като в някои случаи пътуваха стотици километри. Тъй като броят на инфекциите се увеличава в целия ЕС, тази година хората отиват в аптеки и търсят антибиотици, които са в ограничени количества. Това са структурни проблеми, свързани с увеличаване на недостига през последните години — ситуация, която не може да допуснем.

Освен сериозните последици за пациентите, когато не са налични критично важни лекарства, съществуват и геополитически опасения, които трябва да намерят отговор.

Пандемията и войните в Европа и Близкия изток показаха много ясно, че преодоляването на структурните слабости във веригите на доставка на фармацевтични продукти трябва да бъде върховен политически приоритет. За да защитим здравето и безопасността на гражданите, ние трябва да увеличим автономността на Европа по отношение на производството и доставките на критично важните лекарства.

Алианс за критично важните лекарства — преломен момент в производството и доставките на лекарства

Благодарение на Алианса за критично важните лекарства ще изготвим по-лесно програмата си и ще променим начина, по който произвеждаме и доставяме лекарства, за да защитим по-добре пациентите. Правителствата, промишлеността, здравните специалисти и гражданското общество ще работят заедно за намирането на решения на тези предизвикателства. Това би могло да означава например увеличаване на европейския производствен капацитет за критично важните лекарства и компоненти, като се създават нови производствени линии или се изграждат нови фабрики. Възможно е също така и да намерим нови партньори в чужбина, за да диверсифицираме доставките си на основни съставки. Като част от екологичния и цифровия преход на Европа искаме също така с Алианса да се насърчават иновациите и да се подкрепя модернизацията на производствения капацитет на ЕС.

Като първа стъпка към създаването на Алианса, заинтересованите експерти от държавите членки, промишлеността, здравните специалисти и гражданското общество се приканват да се включат в процедурата за подбор за Алианса, която продължава до 16 февруари, с оглед на участието в заседанията му през пролетта на 2024 г.

Междувременно Комисията ще започне да анализира уязвимостта на веригата на доставка за редица критично важни лекарства, за които Алиансът ще разработи препоръки за действия, за подобряване на доставките. Алиансът също така ще подкрепя и насочва инвестициите, необходими на национално равнище и на равнище ЕС за постигане на амбициозните цели.

Разбира се, борбата с недостига на лекарства в държавите членки не означава „да затворим вратата“ пред нашите международни партньори. С подкрепата на Алианса ЕС ще работи едновременно за по-силни международни партньорства с цел диверсифициране на веригите на доставка и повишаване на сигурността на доставките на лекарства в световен мащаб.

Работата на Алианса ще бъде от основно значение за запазване на водещата ни роля в международен план и за повишаване на конкурентоспособността на фармацевтичния сектор. Преди всичко това са решаващи стъпки за опазване на здравето и благосъстоянието на европейците. Със създаването на Алианса за критично важните лекарства ние отваряме нова страница в промишлен аспект за един Европейски здравен съюз, който е решен да осъществи целите си.

 

 

Коментари

Лично мнение. Имам информация че в ЕС в някои сектори като здравеопазването нещата са противоречиви. На мой приятел сина работи в Брюксел, та информацията е от първа ръка, но ако трябва да се отнесем философски, то целия живот е изтъкан от противоречия...