Публикация

МЗ търси известни лица да популяризират профилактичните прегледи

МЗ търси известни лица да популяризират профилактичните прегледи

Здравните власти с мерки за популяризиране на задължителните профилактични прегледи. Министерството планира мащабна информационна кампания, в която ще участват инфлуенсъри, известни писатели, спортисти и изпълнители.

 

В "Денят започва" заместник- здравният министър доц. Михаил Околийски съобщи, че се предвижда да получаваме известие на телефона, че трябва да посетим личния си лекар.

 

По данни на Здравната каса на задължителен профилактичен преглед до края на ноември 2023-та година са отишли над 2 милиона 430 хиляди души. Това са малко над 50% от пълнолетните здравноосигурени българи.

 

За пропуснат профилактичен преглед

законът предвижда глоба от 50 до 100 лева

а при повторно нарушение санкцията може да е двойно по-висока. По данни на здравната каса през миналата година 96 общопрактикуващи лекари не са направили нито един профилактичен преглед.

 

Около 20% от пациентите на д-р Михов сами го търсят за задължителния годишен профилактичен преглед. Останалите получават напомнящи съобщения.

"Някои идват, други - не , трети забравят. Тази глоба не е приложима, не е била прилагана никога. Не е била налагана никога на никой и затова тя на пратика няма никакъв ефект", коментира д-р Михаил Михов - председател на сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Ефект от редовното ходене на профилактичен преглед, обаче може да има за собственото ни здраве и за здравната система.

"При профилактиката търсим предимно артериална хипертония, диабет, очни заболявания, които са много важни. Ранното им откриване е от ключово значение за поддържането на човешкия организъм в пълната му форма", посочва д-р Михов.

Всяка година пакетът профилактични прегледи и изследвания, които покрива здравната каса се разширява. И 2024-та не прави изключение.

"Включването на повече изследвания, които могат да позволят на човека, в зависимост от възрастта му и дали е мъж или жена, съвсем ранното откриване на всякакъв проблем. Било то сърдечно-съдов или онкологичен", отбелязва доц. Михаил Околийски - заместник-министър на здравеопазването.

Здравните власти

ще ни напомнят с известие по телефона

че трябва да отидем на задължителен преглед. Планират и мащабна кампания за ползите от профилактиката.

"Ще търсим инфлуенсъри, мислим за Георги Господинов, който е нашият гений на съвремието. Има идеи от нашия пресцентър за поп-фолк изпълнители. Аз самият ми e трудно да го разбера, защото съм хеви метал, обаче има хора, които това харесват и младите хора няма сега да им променяме нагласите", смята доц. Михаил Околийски.

Околийски обясни, че само 14% от здравето ни зависи от здравната система.

"Всичко друго е лично поведение, дали пушиш или пиеш , дали спортуваш. Хората няма да станат по-здрави, ако ние инвестираме само в болничното им лечение. Ще станат по-здрави, ако се предпазят от болестите", категоричен е зам. -министърът.

За кампанията за профилактичните прегледи здравното министерство разполага с милион и 600 хиляди лева.

Коментари