Публикация

Водна рехабилитация за деца със сколиоза и двигателни нарушения в минерален басейн - Специализиран център за рехабилитация за деца гр. Бургас, кв. “Ветрен”

Водна рехабилитация за деца със сколиоза и двигателни нарушения в минерален басейн - Специализиран център за рехабилитация за деца гр. Бургас, кв. “Ветрен”

Водна рехабилитация за деца в минерален басейн!

 

Лечебната минерална вода, която блика от Бургаските минерални бани се използва от хилядолетия. Още древните траки, които са били изкусни лечители, умело са използвали даденостите на минералните извори.

В Център "Ветрен" се предоставят почасови, комплексни услуги, съобразени с индивидуалните потребности на децата. Водната рехабилитация се извършва посредством специални подводни уреди.

Химичен състав на минерален басейн:

Водата е без вкус и миризма, бистра с алкална реакция и температура 32 градуса. Характеризира се като хипертермална и слабо минерализирана, хлоридно-хидрокарбонатно-натриева, флуорна и силициева. Освен химичните елементи има и микроелементи, които оказват положително въздействие върху човешкия организъм. Под влияние на подземното налягане, високата температура и дългия подземен път, който изминава през скални образувания, водата се насища с минерални вещества, редки елементи и някои биологично активни вещества, имащи лечебно действие върху организма. Лечебните свойства на минералната вода се обуславят от нейната температура, Ph, химичен състав и др.

При  външно приложение минералната вода въздейства върху организма, чрез термичния, механичния, химичния и електричния фактор. 

 

Водна рехабилитация за деца с двигателни нарушения!

 

Двигателни нарушения, т.е. способността ни да се движим, оказват влияние върху повечето човешки дейности. Всяко просто движение се основава на сложни процеси в мозъка, които контролират точно координирано взаимно действие между определени мускули. Ако има нарушение в този процес, се говори за двигателно нарушение.

Водната рехабилитация в минерален басейн е полезно и широко използвано терапевтично средство при деца с двигателни нарушения. Температурата на водата осигурява релаксираща и терапевтична среда за подобряване на физическите способности. Топлата минерална вода помага за отпускане на спастичните мускули и улеснява движението на крайниците. Това може да доведе до повишаване на силата, гъвкавостта и цялата мобилност. Качествата на минералната вода, където се провеждат процедурите я определят, като изключително подходяща среда за изпълнение и допълнение към терапевтичната програма. Във водната рехабилитация се използват и помощни средства / водно колело и пътека за водна рехабилитация/. 

 

Водна рехабилитация за деца със сколиоза!

 

Сколиоза - изкривяване на гръбначния стълб, което най-често се появява в детството, но най-сериозните му прояви се виждат по-късно в юношеска възраст. Най-важната роля за предотвратяване на деформация на гръбначния стълб и успешно лечение е ранната диагностика. При забелязване на определени кривини на гръбначния стълб, които са извън норма е необходим преглед.

Сколиозата може да бъде вродена, но и придобита. Сколиозата е странична кривина на гръбначния стълб, която се появява най-често в периода на интензивен растеж между 10 и 14 годишна възраст.

Сколиозата може да бъде причинена и от различни деформации на гръдния кош, плоско ходило, травми и други.

Лечебната гимнастика включва упражнения, коригиращи стойката и походката и създаване на здрав мускулен корсет.

Съчетаването на кинезитерапия, физиотерапия и водна рехабилитация увеличава ефективността на лечението. 

 

Процедурите се назначават задължително от лекар физиотерапевт!

 

За информация и подаване на документи:

 

Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания „Св. Стилиан“ град Бургас

Адрес: гр. Бургас, ж.к. „Зорница“, ул. „Урал“ №1

Регистратура: 0879 167 993; 056 87 90 86

За информация и контакти с Център Ветрен

Адрес: гр. Бургас, в.з. "Минерални бани", кв. "Ветрен"

Регистратура: 0879 167 978

Коментари