Публикация

Наш екип се включва в европроект за пациенти с предсърдно мъждене

Наш екип се включва в европроект за пациенти с предсърдно мъждене

Учени от МУ – Пловдив се включват в проекта за изследване на възрастни пациенти със сърдечносъдови заболявания AFFIRMO с фокус върху предсърдното мъждене (Atrial fibrilation integrated approah in frail multimorbid and polymedicated older people). Той се реализира с безвъзмездно финансиране от Рамкова програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“, съобщиха от висшето училище.

 

Екипът се ръководи от проф. д-р Мария Токмакова, която е национален координатор, мениджър ще бъде проф. Пенка Атанасова, а мониторингът е поверен на доц. Ангел Джамбов.

Проектът се изпълнява от международен консорциум от 19 партньори от 9 държави

(Дания, Великобритания, Белгия, Швеция, Италия, Румъния, Сърбия, Испания и България), като за координатор е определен Университетът Олборг в Дания.

 

Целта на изследванията, които ще се провеждат до 2026 г., е да се утвърди нов, съвременен подход към възрастните полиморбидни пациенти със сърдечна патология и най-вече с предсърдно мъждене, като се

изгради оптимален модел за тяхното обслужване, проследяване и грижи

Проектът ще се реализира в близо 50 центъра (наречени клъстери) от 6 европейски страни (България, Дания, Италия, Румъния, Сърбия и Испания), които ще включват приблизително 1250 пациенти (по 25 пациенти на клъстер).

 

Мястото на изследване ще бъде амбулаторията на центровете (по кардиология или по вътрешни болести/гериатрия).

 

Клъстерите във всяка страна ще бъдат стратифицирани в две групи – центрове със или без интервенционална електрофизиологична лаборатория за аблация на предсърдно мъждене.

 

За целите на проекта се разработва и платформа (iABC),

която включва комплекс от: образователна програма, здравословна или функционална диета и физическа активност, психологическа подкрепа според случая, лекарствено лечение, придържащо се към насоките, периодична оценка и преоценка.

 

iABC ще предостави насоки за получаване на по-персонализирана грижа за пациентите с предсърдно мъждене в експерименталния клъстер. Платформата iABC се проектира и разработва от Манчестърския университет и е съвместима с уеб, таблети и мобилни устройства. Тя ще бъде достъпна на английски, испански, датски, италиански, сръбски, румънски и български език.

 

Централният координационен център (ЦКЦ) на проекта е Италианската фондация Heart Care Foundation (HCF).

Коментари