Публикация

Проф. Хинков: Медицинските бележки за учениците ще отпаднат

Проф. Хинков: Медицинските бележки за учениците ще отпаднат

„В Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „Информационно обслужване“ и на Министерството на образованието и науката (МОН) да отмени изцяло медицинските бележи за учениците и да се използва амбулаторният лист“. Това каза в предаването „Защо, господин министър“ здравният министър проф. Христо Хинков.

 

В момента за бележките за отсъствията на учениците по болест се заплаща и всеки общопрактикуващ лекар сам определя цената. В крайна сметка тя варира от 4 лв. до 60 лв.

„Имаме принципното одобрение за отпадането на бележките от Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се финализира в най-скоро време. Сега медицинската бележка допълва това, което се прави от общопрактикуващия лекар по принцип. Когато се прави един преглед, се издава амбулаторен лист и този амбулаторен лист трябва да бъде приет от учебното заведение за медицинска бележка“, уточни проф. Хинков.

Относно очакваната от много ученици грипна ваканция здравният министър обяви, че в 8-те области, обявили грипна епидемия – Плевен, Смолян, Пловдив, Габрово, София-област, Варна, Бургас и Пазадржик, плюс София-град, вероятно ще се премине към онлайн обучение.

Парламентът е отговорен за проблема с цените на онколекарствата

„Има лобизъм, който стига до парламента и парламентът отхвърля идеята частните болници да провеждат обществени поръчки. Логиката е, че тези болници оперират с обществен ресурс от Здравната каса и би трябвало да правят необходимото, за да намалят цената, а се получава обратното и всъщност се източва ресурс от НЗОК“.

 

Така министърът на здравеопазването коментира разследването на журналиста Мария Ванкова от bTV за това как Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща много различни цени. В някои случаи разликата е 28 пъти.

„Ресурсът отива в частните болници, които търсят своята печалба, ние не трябва да ги обвиняваме тях. Те оцеляват точно с тези свои мениджърски умения и на това да могат да използват всички пролуки в системата, а пролуки се намират. Депутатите гласуват така, че да облагодетелстват именно това“, каза още министърът.

Той напомни, че правителствата са функция на Народното събрание и трудно могат да противодействат, ако няма воля в парламента.

Тръгвам си от МЗ, чувствам се неразбран

Проф. Христо Хинков отново обяви, че категорично няма да остане на поста здравен министър след ротацията през март.

„Взех решението на база „студена калкулация“ – без емоции. Тя е на разположението на силите и на отношението, основно на тези овластени хора в здравната комисия, които определят до голяма степен и поведението на един министър.

Той напомни, че вече два пъти му е искана оставката от политическа сила, която го е издигнала за министър.

 

„Не се чувствам предаден, по-скоро се чувствам неразбран“, коментира проф. Хинков.

 

Министърът признава, че основната причина да се оттегли е казусът с директора на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, за който Хинков беше издал заповед за уволнение.

Спора за това дали „Пирогов“ има дългове той коментира така: „Като теглите един заем от 34 млн. лв., който след две години ще трябва да изплащате с много сериозни лихви и такси. В договора с банката, от която е този заем, е казано ясно, че до 80% от приходите на лечебното заведение ще отиват за покриване на главницата от този заем. (…) Не е без значение коя е банката – това е Dbank. Между другото има данни, че не само това лечебно заведение, а и доста други сключват договори за заем с тази банка“.

 

„Чувствам се удовлетворен от това, което направих, защото то никак не е малко“, каза в заключение здравният министър.

Коментари