Публикация

Адвокат Марковски: Няма констатирани пропуски от страна на „Пирогов“ в диагностичния и лечебния процес на Даная

Адвокат Марковски: Няма констатирани пропуски от страна на „Пирогов“ в диагностичния и лечебния процес на Даная

От Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ съобщиха преди дни, че са констатирали нарушение в две лечебни заведения при предписването и отпускането на лекарствен продукт по случая с починалата Даная.

 

След заседание лекарите в „Пирогов“ потвърдиха готовността си за стачка и заявиха, че не са съгласни да бъде упражняван натиск върху екипите и администрацията на болницата.

 

„Представлявам директора и голяма част от самите служители и лекари в болницата, които се чувстват засегнати от нападките“, обясни в „Тази сутрин“ Димитър Марковски, адвокат на УМБАЛСМ „Пирогов“.

„Има образувана проверка от СГП за лекарска небрежност. В рамките на нея ще бъдат разпитани множество от докторите и персонала, който се е занимавал с починалото дете“, добави той.

„Запознах се с един огромен обем от медицинска документация, свързан с казуса „Даная“. Уверява ви, че в „Пирогов“ са правени и проверки на проверките. Няма констатирани категорично никакви пропуски от страна на болницата в диагностичния и лечебния процес. За да сме коректни към фактите, единственото нарушение, което е на вниманието, е, че не е спазена бюрократичната процедура по изписването на лекарство за нейните хематологични заболявания, но това нарушение е направено в интерес на детето. Своевременното доставяне на препарата е било важно“, посочи Марковски.

„След прегледа на документация аз не открих нарушение. Това е изключително нещастно събитие - майката е останала без най-скъпото си, но по цял свят загиват пациенти заради това, че са стигнали до тежки здравословни проблеми“, допълни адвокатът.

Коментари