Публикация

И УМБАЛ „Св. Екатерина“ с хеликоптерна площадка

И УМБАЛ „Св. Екатерина“ с хеликоптерна площадка

Още една столична болница – УМБАЛ „Света Екатерина“, вече разполага с хеликоптерна площадка. Тя се намира на покрива на лечебното заведение.


„Хеликоптерната площадка ще осигури възможността пациенти в животозастрашаващи състояния да бъдат транспортирани до едно от най-модерните лечебни заведения у нас и да получат навреме високоспециализирани и компетентни медицински грижи“, заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по време на официалната церемония по откриването. Това стана в присъствието на зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и изпълнителния директор на лечебното заведение проф. Димитър Петков.


По думите на министър Хинков това е едно от трите вертолетни летища в столицата, което е регистрирано според всички европейски и български изисквания на системата.

„България разполага с още няколко хеликоптерни площадки – част от инфраструктурата на спешната медицинска помощ по въздух. Индикативният размер на средствата за изграждане на едно болнично вертолетно летище е до 120 000 лева с ДДС, като общо 26 болнични летища трябва да бъдат изградени в страната“, поясни министърът.

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов сподели колко ключова е тази хеликоптерна площадка. „Тя е първата в България лицензирана неназемна площадка. Намира се в гъсто населен район и ще осигури достъп до няколко лечебни заведения с различен профил, с различен обем на дейност и с различно ниво на компетентност“, коментира проф. Гетов, като обясни, че УМБАЛ „Св. Екатерина” е сред лидерите в трансплантологията и това ще позволи транспортиране на тъкани, органи и реализирането на донорски ситуации.


Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина” проф. Димитър Петков приветства присъстващите на това дългоочаквано събитие.


„Делото е започнато от проф. Александър Чирков и продължено от проф. Генчо Начев, а днес вече е факт. Това не беше възможно без съдействието на Министерството на здравеопазването през всичките тези години, с финансова помощ и подкрепа във всяко едно отношение“, сподели той.


Площадката ще може да се ползва и нощно време, след като хеликоптерите от системата на HEMS получат разрешение да летят и в тъмната част на деня.
Това е втората хеликоптерна площадка в столицата. През януари такава беше открита в университетската болница „Света Анна“.

Коментари