Публикация

Как с “бял шум” да успокоите бързо ревящото бебе

Как с “бял шум” да успокоите бързо ревящото бебе

Как да успокоя бебето, когато плаче и да му помогна да заспи по-бързо? Всяка млада майка търси отговор на този въпрос. Понякога помага люлеенето, разходките с кола или приспивна песен.

 

Белият шум - монотонни, повтарящи се ненатрапчиви звуци, може да се окажат разковничето към спокойствието както за бебето, така и за майката. Като по чудо това успокоява капризното или плачещо дете, помага му да се отпусне и да заспи.

Защо сънят е важен за малчуганите

Един от най-важните фактори за едно бебе и неговите родители е здравият и продължителен сън. Новороденото прекарва цялото денонощие в сън, събужда се, за да се храни. С течение на времето, периодите на бодърстване се увеличават за сметка на съня.

 

 

 

Здравият сън на бебето е от изключително значение за правилния растеж. Така чувствителната нервна система на малкото се възстановява.

Колко дълго трябва да спи детето

Всяко бебе е различно - едно има голяма нужда от продължителен сън, а друго прекарват повече време в бодърстване.

 

Според педиатри новородените спят до 18 часа в денонощие, като се будят на няколко часа за хранене. Бебета между 1 и 2 месеца могат да спят по 4-5 часа наведнъж, а между 3 и 6 месеца вече спят и по цяла нощ – между 8 и 9 часа, а през деня да имат няколко дремки. Между 6 и 12 месеца сънят продължава около 14 часа в денонощието, а през деня децата имат по 2-3 дремки.

 

Един от най-разпространените начини за повишаване качеството и продължителността на съня е използването на бял шум.

Какво представлява белият шум

Така нареченият бял шум се получава от комбинацията на звуци с различни честоти, възпроизведени заедно. Името му е заимствано от понятието за бяла светлина, която, подобно на него, се състои от всички различни цветове (честоти) на светлината, комбинирани заедно. Това, което придава на белия шум успокояващи сили и го отличава от другите звуци, е монотонността. В ролята на бял шум може да влезе шумът от водата в парното, тиха музика, лекият дъжд, звук от сешоар, дори звук от прахосмукачка.

 

 

 

Предпазва слуха от по-силни и обезпокоителни шумове, като например бурята навън, клаксоните на минаващите коли, трясъкът от камионите, които изпразват кофите за боклук, виковете на по-големите деца в семейството и т.н. По този начин действа като своеобразен акустичен щит.

 

Любопитното е, че действа не само на най-малките, а и на по-големите деца и дори на възрастни, които имат затруднения със заспиването или са под стрес.

Защо успокоява

Бебетата обожават белия шум. Новороденото оприличава звуците с тези, които чува в продължение на девет месеца в утробата на майка си.

 

Матката и околоплодните течности заглушават звуците, идващи от външния свят, превръщайки ги в постоянен и непрекъснат фон, който не е много различен от този на „белите шумове“.

 

Те го успокояват и го карат да се чувства сигурно и защитено. За него това е естественият начин, по който звучи заобикалящият го свят. Ползата от това успокояващо действие е свързана с паметта и подсъзнанието на бебетата.

 

 

 

С какво е полезен

Подпомага съня

Освен че подпомага заспиването, този звук също така заглушава и изолира плашещите звуци на околния свят. Ако се събуди внезапно, което се случва доста често в първите месеци, бебето много по-лесно заспива, ако чува около себе си бял шум, отколкото други звуци или ако е напълно тихо.

 

Когато се съчетае с приспивна песен, не само гарантира съня на бебето, но и успокоява коликите.

 

Намалява стреса

В началото за всяко бебе светът е доста стресиращо място - всичко е ново и непознато. Затрупвано е от светлини, предмети, хора и преживявания. Белият шум му създава илюзията за безопасност и така снижава стреса.

 

Намалява плача при бебетата

В моменти, когато бебето се къса да реве, белият шум е спасение, но е важно силата му да е по-голяма от тази на рева на детето, за да може да го заглуши и да вземе превес над силата на плача.

 

Лесен е за отвикване

Докато вашето мъниче расте, можете постепенно да започнете да намалявате силата на звука. Ако тогава то продължи да спи добре, значи вече е готово да го прави и без помощта на звуци.

Как да го използваме правилно

Специалисти казват, че най-лесният начин е просто да се пусне някое видео с бял шум от интернет. Има много и най-различни варианти, повечето продължават по няколко часа.

Най-често срещаният в ежедневието е тихият звук на телевизора, който ни приспива вечер. Популярни бели шумове са тези на сешоара, центрофугата на пералнята, прахосмукачката. Те действат буквално като приспивателно на бебетата, защото шумът, който вдигат е в порядъка на 70-80 децибела, а в утробата на майката варира между 70 и 91 децибела. Мнозина асоциират белия шум със звуци, породени от природата като шума от водопадите, дъжда или бурно море.

 

 

На пазара има и устройства, които действат като генератори на бял шум, но имат визията на мека играчка.

 

Каквото и да се подбере, трябва да се спази правилото - звукът да се чува постоянно, а не за кратко и след това да спира. За да е ефективен, трябва се чува достатъчно добре, а не да е едва доловим. Звукът трябва да е толкова силен, колкото да не дразни и пречи.

 

Други решения за здравословен сън

Тъй като всички бебета са различни, има вероятност използването на бял шум да не е на 100% ефективно, но не пречи да се пробва. В повечето случаи този метод върши чудеса, понякога помага и самите родители да релаксират и да поспят.

 

Понякога обаче проблемите със съня са свързани с дискомфорт при бебето. Затова е важно родителите да наблюдават кои фактори пречат на детето им да спи.

 

 

 

При по-сериозни притеснения и продължително бодърстване при най-малките могат да се консултират с педиатъра си, за да са уверени, че развитието на бебето им е правилно и в норма.

 

По публикацията работи Ирена Чернишева

Коментари