Публикация

Уроци по здравна култура и образование във всички български училища,

Уроци по здравна култура и образование във всички български училища,

Да се създадат уроци по здравна култура и образование във всички български училища предвижда Националният план за възстановяване и устойчивост. Има целенасочена дейност, която е по линия на Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на науката и образованието (МОН),  каза заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски на кръгла маса на тема „С отговорност към здравето на българските деца“, организирана от Българския Червен кръст (БЧК).

 

Предвижда се в зависимост от възрастта

детето да получава умения и знания как да се предпазва от вредящи на здравето рискове

като тютюнопушене, наркотични вещества, лоши човешки взаимоотношения, насилие и други, допълни Околийски. По думите му се очаква това да се случи тази година, като предстоят разговори с МОН и Министерството на труда и социалната политика кога да са часовете по здравна култура. 

Най-голямото увеличение на средствата за здравеопазване е за профилактика на заболяванията и промоция на здраве,

каза още той. Важно е не само при деца и подрастващи, но и при родители и хора в репродуктивна възраст да се извършват профилактични прегледи. 

 

„Успяхме да договорим с Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и други организации от здравни професионалисти как ще се случват профилактичните прегледи. Те ще бъдат през цялата година, като здравните пакети ще бъдат разяснени на българските граждани“,

каза доц. Околийски. Целта е да се подобрят здравните показатели на България. Според него допреди години се наблюдавала разлика в отношението към профилактиката в България спрямо другите европейски страни. „В Европа има повече системна профилактика и промоция, докато у нас това не беше факт“, каза Околийски, цитиран от БТА. 

 

Министерство на здравеопазването е

възстановило програмата за подобряване на майчиното и детско здраве,

както и стратегията за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа.  

 

За да се осъществи всичко това, трябва единодушие между институциите, включително и с парламента, добави заместник-министърът на здравеопазването.

Коментари