Публикация

Какви изследвания се извършват в имунологичната лаборатория на „ЛИНА”?

Какви изследвания се извършват в имунологичната лаборатория на „ЛИНА”?

Пациентите познават лаборатория „ЛИНА“ като една от най-големите и модерни в България. Открехваме нейните врати, за да Ви представим действителния ѝ мащаб. Клиничната лаборатория е само върхът на айсберга. Тя обединява различни направления, включващи още: микробиология, вирусология, генетика, трансфузионна хематология и паразитология. Тук е и най-голямата  имунологична лаборатория в област Бургас и тази част на страната. В нея се извършва диагностика както на често срещани, така и на редки заболявания, свързани с имунитета. Екипът ѝ се оглавява от д-р Марта Райкова, специалист по „Клинична имунология” и „Клинична лаборатория”.

 

- Д-р Райкова, кое наложи разкриването на имунологичната лаборатория и от колко години Бургас, благодарение на „ЛИНА”, разполага с такава?

 

-Причината за създаване на имунологична лаборатория е, че голяма част от заболяванията на съвременния човек, без дори самият той да си дава сметка за това, се дължат на нарушение в имунитета или така наречената имунна дисрегулация. Имунологичната лаборатория беше създадена преди повече от 10 години. И към днешна дата тя е ситуирана в „Сентрал Парк” на ул. „Даме Груев” № 4 в Бургас.

 

-Какви заболявания могат да бъдат диагностицирани с помощта на изследванията, които извършвате тук?

 

-С нашите изследвания могат да бъдат диагностицирани голям брой заболявания. На първо място ще спомена автоимунните заболявания, като най-разпространени в днешно време са: ревматоидният артрит, болестта на Хашимото, системният лупус, болестта на Сьогрен. Други заболявания са алергичните, които са голяма група с цялата си гама от дихателни и хранителни алергии до атопичен и контактен дерматит. Друга група заболявания са тези, които са свързани с нарушения във фертилитета. Не на последно място трябва да спомена и голяма част от заболяванията, които са свързани с така наречения имунодефицит, който може да бъде вроден или придобит съответно в зряла или в детска възраст.

 

- Как да се ориентираме, че имаме проблем с имунитета? Има ли първоначални тестове, които да направим, преди свръх специализираните?

 

-Ако пациентът смята, че неговите оплаквания и симптоми се дължат на нарушение в имунитета, първото нещо, което трябва да направи, е да се обърне към личния си лекар или към друг лекар специалист, който съответно да назначи тези изследвания или пък други диагностични процедури и да се окаже адекватна медицинска помощ. Разбира се, за улеснение на лекарите и на пациентите лаборатория „ЛИНА” предлага един пакет от базисни имунологични изследвания, който се нарича „Имунологичен статус”, който доста би подпомагнал разрешаването на този тип проблеми.

 

- Живеем във време, в което алергиите са много разпространени. Може ли да ни разкажете повече за Вашите тестове, колко хранителни алергена включват? А също каква е разликата с хранителната непоносимост?

 

-Имунологичната лаборатория на „ЛИНА” разполага с три апарата за изследване на алергии. Ние изследваме както индивидуални алергени, т.е. към белтък на кравето мляко, към яйчен белтък, домашен прах, към пчелна отрова и др., така и панели от алергени. Нашите панели са съответно за дихателни и за хранителни алергии. Имаме комбиниран за хранителни и инхалаторни алергени, педиатричен панел и атопичен панел. Освен това лаборатория „ЛИНА” предлага на своите пациенти и два големи панела, единият от които е за алергия към 295 алергена, а другият за хранителна непоносимост към 286 храни. Естествено ще се запитате и каква е разликата между алергия и хранителна непоносимост. И двете състояния се дължат на имунологична реакция на организма към храна, но в единия случай реакцията е мигновена, свързана с обриви и сърбеж по тялото, като може да ескалира до доста тежки и животозастрашаващи състояния. Във втория случай, който слава Богу е доста по-разпространен, при над 20% от хората, тези реакции могат да настъпят до три дни след консумация на определената храна. Те са свързани с различни хронични оплаквания : от страна на кожата- различни обриви; от страна на опорно-двигателния апарат - свързани с болки и подуване на ставите; от страна на храносмилателната система - подуване на корема, газове, констипация, чувство за постоянен глад. Много често са от страна на носа и носоглътката - свързани с различна хронична хрема и кашлица.

 

- Кои са най-новите технологии и оборудване, използвани в имунологичната лаборатория?

 

-Най-новият апарат на „ЛИНА” е флоуцитометърът FaCSCanto II на фирмата BD. С негова помощ ние можем да изследваме част от компонентите на клетъчния имунитет, а именно T- клетки, B- клетки, NK-клетки, които търпят промяна в своята активност и бройка в различните заболявания. Освен това с него изследваме и NK-клетките, които са много важен имунологичен показател при жени с репродуктивни проблеми.

 

 „ЛИНА” не спира да се усъвършенства и модернизира. Само в рамките на следващите няколко месеца очаква още нови апарати. Това е една от причините тя да е сертифицирана от Министерството на здравеопазването като база за специализация на лекари по всички основни лабораторни направления, включително и имунология.

 

Коментари