Публикация

Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН в 78 пункта

Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН в 78 пункта

Безплатно и анонимно изследване на ХИВ-статуса се провежда в 78 пункта в страната. Инициативата е в рамките на втория етап от Националната антиСПИН кампания (12-19 февруари).

Целта

е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.

 

Министерството на здравеопазването напомня, че

в страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ

(КАБКИС) към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания от подготвени медицински специалисти през цялата година.

 

Посланието за Свети Валентин, което Министерството на здравеопазването, Националният център по обществено здраве и анализи и партньорите на кампанията отправиха, е „Отговорността е секси“. С това напомнят, че използването на презерватив предпазва от сексуално предавани заболявания, включително ХИВ/СПИН. Тази година зад съвместната инициатива застава актьорът Александър Сано.

 

Списък на КАБКИС и пунктовете за безплатно и анонимно изследване на ХИВ в рамките на втория етап от Националната антиСПИН кампания вижте в прикачения файл.

 

Прикачени файлове

hiv_rzi_bez_1202.xlsx

Коментари