Публикация

Д-р Брънзалов: В профилактичния пакет се включват много повече изследвания

Д-р Брънзалов: В профилактичния пакет се включват много повече изследвания

8 милиарда лева е бюджетът на НЗОК за тази година. А БЛС проведе извънреден събор, на който беше взето решение при какви условия ще бъде подписан Анексът към Националния рамков договор за медицинските дейности през тази година.


Парите ще бъдат харчени по по-добрия начин, увери в предаването „На фокус” заместник-председателят на Управителния съвет БЛС д-р Николай Брънзалов.

„Цялата философия на този Анекс към Националния рамков договор е да прехвърли тежестта от болничната към извънболничната помощ. По-просто – на пациентите да не им се налага да лежат по клинични пътеки, а в еднодневна амбулаторна процедура да се вършат нещата, които могат да се свършат по този начин”, заяви д-р Брънзалов.


Има промени и за ЯМР

„Имаше една административна спънка – колегата в извънболничната помощ, ако прецени, че даден пациент се нуждае от ЯМР, трябва да напише писмо до Касата, която след време да му отговори. Обикновено отговорът беше утвърдителен. Сега специалистите от извънболничната помощ ще имат определен брой изследвания като ЯМР, за които няма да имат нужда да пишат писма”, обясни лекарят. Така вече ще може на следващия ден да се отиде на ЯМР.


Д-р Бръзналов допълни, че в профилактичния пакет се включват много повече изследвания и скрининги.

 

Източник: Нова телевизия

Коментари