Публикация

Лекари настояват за законодателни промени, позволяващи скрининг на хроничното бъбречно заболяване

Лекари настояват за законодателни промени, позволяващи скрининг на хроничното бъбречно заболяване

Българските нефролози настояват за задължителен скрининг за хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) при пациентите с диабет, хипертония, затлъстяване и други бъбречни заболявания. Това стана ясно от думите на проф. Борис Богов, главен координатор на Експертния съвет по медицинска специалност „Нефрология“ към министъра на здравеопазването. Той взе участие в кръгла маса, посветена на ХБЗ, която се проведе в Народното събрание.

 

Проф. Богов отправи предложени скринингът да бъде регламентиран в Наредба 8 за диспансеризацията и профилактичните прегледи. Става въпрос за възможността при профилактичен преглед да се изследва креатинин с изчисляване на eGFR, а също така и да се прави

албуминурия 4 пъти годишно

Трябва също така да се даде възможност за консултация с нефролог при стойности на eGFR≤60 и/или албуминурия. Необходимо е да се разреши диспансеризация на пациентите с ХБЗ при общопрактикуващите лекари.

Специалистът отбеляза, че в България процентът на хората с ХБЗ е по-висок от средния за Европа. У нас той е 13%, а в ЕС – около 10%. Той напомни, че заболяването има пет етапа на развитие. Когато се открие в първия и втория има възможност за успешно медикаментозно лечение с иновативни молекули. По думите му, терапията удължава времето до настъпването на крайния стадий, при който е необходима хемодиализа или бъбречна трансплантация, с около 7 години.

 

Същевременно проф. Богов каза, че в момента у нас заболяването се открива прекалено късно. Според него недиагностицираните пациенти с ХБЗ в първите два етапа са над 90% от действително болните, а от трети до пети стадии – 82%. Той добави, че всеки пети хоспитализиран пациент у нас се нуждае от проседяване на бъбречната функция.

Като основни причини за появата на ХБЗ проф. Богов посочи диабет – 36%, хипертония – 30% и бъбречни заболявания – 34%.

 

 Д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз и Заместник-председател на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви, че

напълно подкрепя предложенията на нефролзите за промени в Наредба 8

Той коментира, че изследването за креатинин трябва да се прави всяка година, а не както е сега на пет. Албуминурията трябва да е 4 пъти годишно, а не веднъж. Д-р Брънзалов добави, че е необходимо да се даде възможност на джипитата не само да диспансеризират тези пациенти, но и да имат по-голяма свобода при избора на медикаменти.

 

Зам.- председателят на парламентарната здравна комисия доц. Лъчезар Иванов отбеляза, че е добре ХБЗ да бъде добавено като

социално значимо заболяване в Националната здравна стратегия 2030 г.

„Вярвам, че именно обединените усилия на отговорните институции, медицинските специалисти и българското общество могат да доведат до реални резултати при формирането на необходимите политики в областта на хроничното бъбречно заболяване в България“, каза той.

Всички участници в дискусията, сред които пациентски организации и депутати, се обединиха около тезата, че ХБЗ е социално значимо заболяване за България и е необходимо да се вземат бързи и конкретни мерки за превенцията му.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари