Публикация

Д-р Гергана Николова: Улеснен достъп до ЯМР и новостите за пациентите

Д-р Гергана Николова: Улеснен достъп до ЯМР и новостите за пациентите

Улеснен достъп до ядрено-магнитен резонанс, гастроскопии и колоноскопии в рамките на ден без престой в болница – това предвиждат правилата за харчене на парите за здраве през 2024 г., подписани между Българския лекарски съюз (БЛС), Българския зъболекарски съюз (БЗС) и НЗОК.


В анексите към Националния рамков договор (НРД) е записано също така, че трябва да има повече пари за майчино и детско здравеопазване.

Престоят в болница след инсулт да е 10, не а 4 дни при тежките случаи

предвижда документът.


И още – за пациентите с онкологични заболявания няма да има ограничения, както в момента. Палиативните грижи за тях стават 30 дни.


Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че с подписания анекс се продължава политиката за по-добро финансиране на извънболничната помощ и изрази надежда интересът към професията на общопрактикуващ лекар да продължи да се повишава.


Вижте коментара по темата на общопрактикуващия лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова ТУК.


Източник: bTV

 

Коментари

Голямо постижение! Хайде всички на Ядрено-магнитен резонанс. За щяло и нещяло. Вече няма нужда от преглед, доболнично изследване, преценка от специалист. За това което рекламирате като голямо постижение, в нормална държава ще ви замерят с камъни. Първо застрахователите, а после и тези, които плащат здравни вноски. За разхищение.  Имам чувството, че договорите с НЗОК не ги подготвя съсловна организация а вражеска цивилизация, целяща унищожение на нацията.

Нелогичност, несъобразяване с приетите международни ръководства за диагностика и поведение, липса на каквато и да била икономическа логика. И лобизъм. Мноооого лобизъм.

Споделям мнението Ви, Д-р Стойков. Голяма доза перфидност и фалшив ентусиазъм виждам в това нововъведение. Тук вече определено се доближаваме до европейското и особено до американското здравеопазване. 

Преди известно време бях впечатлен от един случай с мой малък пациент. Детето живее в Швейцария и периодично гостува на баба и дядо в България. Доведено бе на преглед на около шест месечна възраст, при което установих класически Вит. Д недоимъчен Рахит./оказа се, че там не се провежда профилактика, както при нас, не се провежда и ежемесечната Детска консултация. Главата на това дете бе доста деформирана /капут квадратум/ и със силно изразен краниотабес двустранно париетално. Съответно установих и изоставане в моториката. Стойностите на АФ бяха много високи. Назначих лечение по приетите правила у нас.
След завръщането си в Швейцария майката ми се обади, за да ми съобщи, че на детето е назначен ЯМР. Опитах се да и кажа, че това изследване е излишно, но тя заяви, че ако не се съгласят да го направят, биха изгубили здравно-осигурителните си права... 
Такива ми ти работи: за един рахит - ядрено-магнитен резонанс.