Публикация

Повече от 180 участници на първата Академия по пренатална медицина в Пловдив

Повече от 180 участници на първата Академия по пренатална медицина в Пловдив

Градът по тепетата се превърна в своебразен „хъб” за обмяна на опит между специалисти по фетална медицина и акушер-гинеколози от цялата страна, които бяха част от Академията по пренатална медицина.

 

Събитието бе под патронажа на проф. Екатерина Учикова, дм, която изнесе първата лекция за откриването му.  Академията се проведе на 23-25 февруари в Медицинския симулационен тренировъчен център на Медицински Университет- Пловдив.

 

Основателят и ръководителят на академията, д-р Борис Стоилов, дм сподели, че успехът й се дължи на факта, че има предимно практическа насоченост.

Осигурихме 50 пациентки, които бяха предостатъчно на курсистите да видят не само как се правят скрининги и морфологии, но и в реално време да се обучават. Местата за „hands on” курса се запълниха много бързо и за съжаление, много колеги, които имаха желание, не успяха да се запишат. Обмислям събитието да се провежда ежегодно и целта е да надграждаме знанията всеки път” -  допълни д-р Стоилов.

 

Обучители, освен него, бяха доц. д-р Петя Чавеева, д-р Славяна Галева, д-р Габриела Панайотова, д-р Елица Гьокова и д-р Полина Захариева, като част от тях имаха и лекции по важни теми, свързани с феталната медицина.

 

Сред лекторите се открои създателят на специалността, проф. Кипрос Николайдес, който се включи на живо специално от Лондон, за да предаде най-новите постижения в тази област.

 

Феталната медицина е насочена към възможно най-ранно откриване на аномалии на плода, както и на рискове за развитието на бременността, сред които гестационен диабет, прееклампсия, преждевременно раждане и др. Но освен диагноза и прогноза, специалистите по фетална медицина са ангажирани и с предотвратяването на някои от тези състояния.

Коментари