Публикация

Фирми изнасят лекарства въпреки забраната, съобщи председателят на здравната комисия

Фирми изнасят лекарства въпреки забраната, съобщи председателят на здравната комисия

Фирми изнасят лекарства въпреки забраната. Това съобщи председателят на здравната комисия след изслушването на шефовете на ДАНС и ГДБОП. Проф. Костадин Ангелов заяви, че комисията е решила да бъде надградена е-системата за проследяване на наличностите от лекарства. Но не каза колко време ще отнеме това. Здравната комисия е задължила Здравното министерство в 14-дневен срок да представи всички предложения за законодателни промени, свързани с лекарственото снабдяване, съобщи БНТ. 

 

Заседанието беше закрито. А обяснения пред депутатите дадоха и здравният министър, и шефовете на митниците и "Информационно обслужване".

 

Преди това на депутатски въпроси при отворени врати отговаря и шефът на Изпълнителната агенция по лекарства. Богдан Кирилов обясни, че на пазара у нас има 30 лекарства с инсулин. Те са на общо трима производители.

 

Двама от производителите имат собствени складове. Според Богдан Кирилов в момента у нас в складовете на производителите има около 188 000 опаковки от 30-те вида инсулин. А в складовете на търговците на едро са доставени около 54 000 опаковки.

 

Шефът на Агенцията по лекарства каза, че

заради организационни проблеми има случаи, в които инсулин не стига до аптеките

Но агенцията не може да налага санкции, защото отношенията производител - търговец на едро - аптека са частни и механизъм за регулация няма.

 

Депутатите критикуваха здравния министър и шефа на Агенцията по лекарствата, че не са предприели мерки за осигуряване на инсулин в аптеките. Ангажираха се да предложат законодателни промени, с които да подобрят работата на е-системата за проследяване на наличностите на лекарства в страната. А председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов заяви, че в краткосрочен план МЗ може да осигури инсулин в аптеките за всички. За целта трябва да се свърже със Здравната каса, където се знае кой пациент от коя аптека си получава инсулина. На тази база, според Ангелов, министерството можело да гарантира доставките във всяка аптека.

Коментари