Публикация

Водещ приоритет на МЗ до края на годината: Изграждане на Национална детска болница

Водещ приоритет на МЗ до края на годината: Изграждане на Национална детска болница

Водещ приоритет на Министерството на здравеопазването до края на годината е изграждането на Национална детска болница, има и необходимата договореност с Европейската инвестиционна банка.


Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков по време на отчета на правителството в оставка, предаде БТА.

„Здравеопазването е тежка система, в която промените изискват време и резултатите се очакват не веднага, а след период, в който се виждат положителните ефекти от заложеното в управленската програма“, добави той.

Друг приоритет е усъвършенстване на трансплантационния модел в страната

а тази година сме рекордьори в донорските ситуации и трансплантации, допълни проф. Хинков.


Краткосрочните мерки, директно насочени към хората, са продължаване на дигитализацията, разширяване на възможностите на гражданите за достъп до пациентското им досие, както и усъвършенстване на системата за проследяване на лекарствата, така че максимално да се ограничи периодичният недостиг на медикаменти.

За намаляването на доплащането

(ангажимент, който проф. Хинков пое в началото на управлението си) както и увеличаване на реимбурсиране на лекарствата също е достигната в някаква степен и тази цел, по думите на проф. Хинков.

Горд съм, че работих в правителство, което показа, че България може да бъде управлявана по интелигентен и достоен начин, добави още министърът.

Коментари

Моето лично мнениие е, че изграждането на нова база няма да реши проблемите в детското ни здравеопазване. България имаше една от най-добрите практики в това направление. Имам пред вид подготовката на кадрите, следдипломната квалификация, разпределението на лекарите, така, че да няма непокрити райони в страната със специалисти по детски болести. Каквато и модерна база да бъде построена, с каквато и модерна апаратура да бъде обезпечена, тази база не струва нищо без съответните специалисти - лекари и медицински сестри. В продължение на 25 години сякаш съзнателно и целенасочено бе унищожено почти всичко, което бе изградено преди това в детското ни здравеопазване. Не видяхме каквато и да е кадрова политика, не видяхме приемственост, не видяхме никакви морални и материални стимули за медицинските специалисти. Колегите от моето поколение знаят за какво говоря.