Публикация

Правителството прие Национална стратегия за е-здравеопазване 2030 г.

Правителството прие Национална стратегия за е-здравеопазване 2030 г.

Правителството в оставка прие Национална стратегия за електронно здравеопазване и дигитализация на здравната система 2030 г., съобщиха от Министерския съвет.
Националната стратегия е създадена от Министерството на здравеопазването като секторен стратегически документ в областта на политиката за развитие на електронното управление в България. Необходимостта от приемането ѝ възниква във връзка с успешното развитие на проекта ,,Разработване и въвеждане/внедряване на Национална здравна информационна система“.

Базовата цел на проекта е изграждането на единно пространство от здравни данни

което ще бъде в полза на гражданите за тяхното успешно и ефикасно лечение; на изпълнителите на медицинска помощ за диагностицирането и прилагането на адекватно лечение; на управляващите органи за взимането на правилни решения, обосновани на данни, уточняват от пресслужбата на кабинета в оставка.


Базовата цел на Националната стратегия е в корелация и подпомага развитието на инициатива на Европейската комисия за изграждане на Европейското пространство за здравни данни (European Health Data Space).


Решението на Министерския съвет цели да допринесе за реализацията на медицина, работеща в полза на пациента; достъп до трансгранични здравни услуги; достъп до информация в реално време; намаляване на административната тежест, премахване на хартията и излишните процеси; подобрена регулаторна и конкурентна среда чрез въвеждане на единни, адекватни и пропорционални правила и стандарти; подобряване на финансовите резултати чрез подобрена прозрачност и инструменти за премахване на пропуските в докладването и информационните потоци; засилена отчетност и надзор; възможност за повторно използване на здравни данни за научноизследователски и статистически цели; ефикасност на разходите.


Премиерът в оставка проф. Николай Денков съобщи в началото на днешното правителствено заседание, че здравната каса и Министерството на финансите са осигурили безплатна терапия на сърдечните заболявания.

От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от касата

и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа, посочи проф. Денков, цитиран от БТА.

 

Източник: БТА

снимка: Министерски съвет

Коментари

Дали става дума за генеричните лекарства, или за всички антихипертензивни?